Aspekt kreativnosti u karti poznatih glazbenih pionira

SUZANNE-VEGA

Danas se sve više govori o kreativnosti. Diljem svijeta održavaju se razne radionice koje potiču djecu i odrasle da oslobode svoju kreativnost. Albert Einstein više je cijenio kreativnost i maštu od logike, pa je jednom zgodom izjavio kako će logika odvesti od točke A do točke B, a mašta može odvesti bilo gdje.

Što je uopće ta kreativnost? Etimološko značenje dolazi iz latinskog jezika koje doslovno na našem jeziku znači „onaj koji je narastao“. Kreativnost možemo nazvati i mentalnim procesom koji uključuje više elemenata od stvaranja novih pojmova i ideja do drukčijeg pristupa rješavanja problema. Astrologija promatra ovaj mentalni proces kroz petu astrološku kuću, Sunce i znak Lava. Ako se nađe vladar drugog, šestog ili desetog astrološkog polja u kući kreativnosti osoba može unovčiti svoje talente i zarađivati kao glazbenik, glumac ili čak sportaš. Isto pravilo vrijedi nađe li se vladar petog polja u zemljanim kućama.

Što je zajedničko kantautorici Suzanne Vegi, glazbeniku Jim Kerru i skladatelju John Cageu?

Vrlo upečatljivo polje kreativnosti. Naglašeno peto polje ili vladar tog polja postaje glavni dirigent njihovog života. Ovo troje inovativnih glazbenika u svome horoskopu imaju Veneru kao planetu umjetnosti u padu u znaku Djevice u harmoničnom odnosu sa Saturnom koji daje spor, ali prepoznatljiv i značajan uspjeh. Analizirat ćemo detaljnije njihove natalne karte. Krenut ćemo od američke kantautorice Suzanne Vega.

  1. SUZANNE VEGA:

Kada netko ima peto polje koje govori o hobijima, kreativnosti, zabavi i pozornici na posljednjem stupnju znaka Vage koji predstavlja umjetnost i estetiku, budite sigurni da su bogovi tom čovjeku namijenili ulogu velikog i karizmatičnog umjetnika. Kako ne bi sve u životu išlo glatko, Venera kao vladar planet tog polja morala se naći u svom padu. Planete u padu osuđene su ili na propast ili na uporan rad na sebi koji donosi nimalo skromne rezultate. Venera u Djevici u natalnoj karti Suzanne Vega smjestila se u trećem polju u zagrljaju s Plutonom, a dispozitor te Venere je Merkur u kraljevskom znaku Lava u konjunkciji s inovativnim i uvijek drugačijim Uranom u drugom polju koje predstavlja talente, ali i materijalne resurse.

Ova poznata američka kantautorica ostala je svoja do današnjeg dana. Svira alternativni rock i uspješno koketira s američkom folk glazbom. Ugledna glazbenica poznata po pop evergreenima  „Tom’s Dinner“ i  „Luka“ dosegla je odličan uspjeh i na Billboard ljestvici. Posljednjih nekoliko godina nakon što je osnovala svoju izdavačku kuću, posvetila se obradama svojih starih hitova dodavši im „akustičnije izdanje“. Njezin prepoznatljivi glas uvijek je u prvom planu, a radi naglašene treće kuće koja predstavlja komunikaciju, braću i sestre, posvetila je album „Beauty & Crime“ tragediji 9/11 i gubitku brata. Šesto polje koje predstavlja rutinu, obaveze i posao u osobnom horoskopu Suzanne Vega počinje u znaku Strijelca, a deseto polje koje opisuju reputaciju i karijeru nalazi se u znaku Riba. Vladar i šeste i desete kuće je benevolentni Jupiter koji se udobno smjestio u peto polje kreativnosti i zabave.

  1. JOHN CAGE:

Kada govorimo o kreativnosti i glazbenicima nemoguće je ne osvrnuti se na natalnu kartu Johna Cagea. Ovaj poznati američki skladatelj svojom inovativnošću oduševljavao je desetljećima i postao pionir u području elektroničke glazbe. U drugom polju Johna Cagea koje predstavlja talente i način na koji zarađujemo novac nalazi se Venera kao planet umjetnosti na mističnom posljednjem stupnju znaka Djevice i u egzaktnom harmoničnom aspektu s originalnim i nepredvidljivim Uranom u Jarcu. U njegovom petom polju koje predstavlja kreativnost i zabavu smjestio se spomenuti Uran koji ga je učinio pionirom u području elektroničke glazbe. Niti jedan planet ne voli eksperimentirati kao Uran, pa nije neobično da i danas slovi kao vodeća ličnost eksperimentalne glazbe 20. stoljeća. Kraj njegovog života i po čemu ostaje upamćen okarakteriziran je Jupiterom u domicilu, stoga možemo zaključiti kako će Cageov doprinos glazbi biti vječan. Proučava se na svim ozbiljnijim sveučilištima i njegova djela izvode klasični glazbenici diljem svijeta.  Iako nije imao fokus i ambiciju prema rock glazbi, izvršio je utjecaj i na mnoge rock izvođače.

  1. JIM KERR:

Svojom kreativnošću može se pohvaliti i škotski glazbenik, pjevač i tekstopisac Jim Kerr. Ovaj poznati glazbenik rođen je u prvoj mjesečevoj fazi koja govori o hrabrosti, ambiciji i mnoštvu novih ideja. Na vrhu njegovog petog polja smjestio se ozbiljan znak Jarca koji smišljeno i strateški napreduje prema zadanom cilju. Saturn kao vladar planet pete kuće nalazi se u svome sjedištu i u trigonu sa Venerom kao vladaricom druge kuće koja opisuje njegove resurse i umjetničke talente. Trigon Saturna i Venere s jedne strane daje stabilniju emotivnu priču pod stare dane, a s druge priznanja i postignuća na materijalnom planu. Jim Kerr i sastav Simple Minds poznati su između ostalog i po tome što sudjelovali u organizaciji proslave rođendana Nelsona Mandele.