Kako gatati iz tarot karata

Kako gatati iz tarot karata

I iako se prvotni tarot s raskošnim slikama uvelike razlikovao od tarota kakvog danas poznajemo, neka su se pravila “igre” zadržala. U Europu je tarot došao u 14. stoljeću s Mamelucima iz Egipta a njegov oduvijek bogato i specifično oslikan špil podijeljen je na prikaze mačeva, pehara, štapova i novčića (dukata). Korišten je  tradicionalnim u talijanskim špilovima a svoj je okvirni oblik zadržao do danas. Nije nam poznato točno razdoblje njegove pojave ali pretpostavlja se da datira iz vremena između 1410.-te i 1430.-te i da se širio sa sjevera Italije. Premda su i čitanje tarota a pogotovo proricanje budućnosti vještine koje se uče kroz život, postoji nekoliko ‘trikova’ koji svima mogu pomoći da za sebe (više u svrhu zabave) naučiti osnove gledanja u karte. Za to je, kao i za svaki “posao”, prvenstveno potreban dobar alat. Ako uporno koristite tarot karte koje ne razumijete ili kako bi tarot majstori rekli “ne osjećate”, to vas neće daleko dovesti. Važno je stoga odabrati karte koje jednostavno uživate gledati i onda kad ih ne pokušavate tumačiti. Morate se i dobro upoznati sa svih 78 karata.

Tumačenje dviju karata

Ako znate npr. da Trojka Mačeva znači tugu, odvajanje i slomljeno srce, da se Diskovi povezuju s novcem, a sedmica da je potrebno neko vrijeme da se stvari počnu popravljati, tada imate – dužničko ropstvo! Uzmimo Četvorku Štapova i Hijerofanta, prva karta znači sretan kraj i dovršenje, druga Papu. Odgovor je jednostavan – brak! Ili Princ Kupova i Sedmica Mača, približavanje mladog ljubavnika uz kartu obmane znak je da vam ovu osobu ne bih preporučila za vezu…

Upoznavanje s elementima

Štapovi su Vatra, znači da se stvari mijenjaju, Kupovi su Voda i stvari se ne mijenja, već ostaju iste, Mačevi su element Zraka i znak su problema, Diskovi su Zemlja i znak su uzemljenosti i stabilnosti. Naučite kombinirati ove principe. Dakle, dvije karte Kupova znače da se ništa neće promijeniti. To je dobro ako su karte pozitivne, ali ako su negativne, imate problem. Karta Kupova i karta Štapova ukazuje na povuci-potegni situaciju i kretanje u ekstremima.

Okretanje karte

Na vama je odluka hoćete li koristiti okrenute karte. Promatrajte ih kao blokade, zakašnjenja i odugovlačenja, a ne kao suprotna značenja. Visoka Svećenica koju povezujemo s duhovnošću, intuicijom i čekanjem, okrenuta ne mora nužno značiti materijalizam, već trenutnu nemogućnost da se slijedi unutarnji glas, nestrpljenje ili seksualne poremećaje.

Tri karte

Primijenite naučeno na tri karte. Centralna je rezultat dviju bočnih karata. Odgovorite na pitanja: koje elemente imate, a koji nedostaju, kojih karata je višak i koje nedostaju (Dvorskih karata, Velikih ili Malih Arkana). Tada uvedite divinacijska značenja. Primjerice Magus, Šestica Štapova i Universe. Elementi su Vatra, Zrak i Zemlja, što ukazuje na aktivnost i promjene koje imaju stabilnu bazu i potencijal trajnosti. Nedostaje Voda koja sugerira nedostatak interesa za tuđe ili vlastite osjećaje. Magus i Universe su elementarni neprijatelji što znači prepreke u ostvarenju centralne karte. S obzirom na to da je Šestica Štapova objema prijatelj, ishod je pozitivan uz manja zakašnjenja. Što znači višak Velikih Arkana? Magus označava samozapošljavanje, Šestica Štapa priznanje, Universe inozemstvo. Dakle, uspjeh u privatnom poslu povezanim s inozemstvom s manjim komplikacijama.

Komunicirajte s klijentom

Prije bacanja upoznajte osobu nasuprot vas, pokušajte shvatiti što je to što klijent od vas očekuje i nastojte zajedno složiti pravo pitanje. U njemu se već nalazi pola odgovora. Tijekom tumačenja mu obavezno postavljajte potpitanja i neka i on aktivno sudjeluje u čitanju. To je dobar način da doznate idete li uopće u pravom smjeru a svakako ćete uštedjeti vrijeme sebi i klijentu.

Vjerujte intuiciji

Čitajte samo ono što vidite, koliko god ludo zvučalo recite ono što vam je prvo palo na pamet kad ste pogledali karte. Vjerujte tarotu i svojoj podsvijesti jer ćete time razviti intuiciju, i to daleko više nego iscrpljivanjem na pamćenju svih mogućih interpretacija i simbola.