Krade li Zara?

zara

Španjolski modni div Zara „rodio“ se 24. svibnja 1974. godine u znaku Blizanaca. Datum otvaranja prve trgovine već upućuje na uspjeh (Zara je u zbroju 32 ili 5 koji predstavlja trgovinu, mlađu populaciju i transport). Iako su odabrali gotovo savršen datum po numerološkim kriterijima za otvaranje trgovine, crni oblaci trenutačno se nalaze nad ovom slavnom modnom kućom. Moraju obraniti svoj ugled.

Nije tajna da je Zara stvorila višemilijunsko bogatstvo „posuđivanjem“ ideja od drugih dizajnera. U ovim teškim vremenima kada se suočavamo sa ekonomskom krizom, malo koja žena si može priuštiti Pradine sandale po cijeni od 4 tisuće kuna, pa se rađe odlučuju za kupovinu Zarinih po cijeni oko 700 kuna koje uvelike sliče na prestižne modne marke. Ovoga puta špijuniranje drugih dizajnera otišlo je korak dalje, ravno do plagijata.

Prošlog mjeseca umjetnica Tuesday Bassen objavila je putem facebooka fotografiju na kojoj je jasno vidljiva sličnost između dizajna zakrpa i bedževa naspram Zarinih. Oštećena umjetnica odlučila je potražiti pravdu pravnim putem napisavši: „Moj odvjetnik kontaktirao je Zaru koja mu je odgovorila da nisam dovoljno poznata kao indie umjetnica kako bi moj slučaj bio važan velikoj korporaciji“. Ova godina Zari je označeva brojem 11 (master number) koji zahtjeva diplomaciju, a ne nepromišljene poteze i aroganciju. Godina pred njima donijet će im i više nego izvrsnu zaradu, pa će se odlučiti za nagodbu u tajnosti. Iduće godine ponovno će se naći u centru pažnje radi optužbe za krađu.