Marsejski Tarot

Marsejski Tarot

Marsejski Tarot (Tarot Marseille) predstavlja jedan od najpoznatijih tradicionalnih špilova koji širom svijeta koriste mnogi tarot tumači i vidovnjaci. Tradicionalni špil se sastoji od 78 karata podijeljenih u dvije skupine: 22 karte Velike Arkane (koje su označene brojevima od 0 do 21) i 56 karata Male Arkane koje su podijeljene na: mačeve, štapove, pehare i kovanice. Velika Arkana se odnosi na sve one važne događaje koji su aktualni u sadašnjosti, dok Mala Arkana otkriva događaje iz bliže i dalje budućnosti.

Karte iz Velike Arkane prikazuju jedinstvene arhetipove koji obuhvaćaju mentalno, duhovno i fizičko područje. Velika Arkana započinje kartom Luda, a završava se kartom Svijet. Marsejski je Tarot vrlo cijenjen u modernom vremenu zbog svoje efikasnosti i učinkovitosti.

Podrijetlo Marsejskog tarota

Njegov nastanak veže se za XVIII stoljeće, iako mnogi stručnjaci smatraju da je Marsejski Tarot otkriven u XV stoljeću, u Italiji, odakle je kasnije uveden u Francusku gdje je postao vrlo popularan i poznat. Marsejski Tarot dizajniran je u gradu Marseille, gdje je proizvedena originalna verzija, po kojemu i nosi ime. Ovaj špil karata svakako je jedan od najpoznatijih, jer ima jasne slike, boje i zanimljive detalje koji imaju odgovarajuće značenje.

Marsejski Tarot se najviše koristi širom svijeta, jer na osnovu njegove verzije proizlazi većina tarot špilova koji se danas koriste. Svaka karta u Marsejskom Tarotu sadrži drevnu mudrost i u sebi kombinira načela Kabale, astrologije, numerologije, magije i stare tradicije.

Marsejski Tarot – značenje karata iz skupa Velike Arkane (od 0 – 22)

Marsejski Tarot – karta Budala

0 – Budala: označava početak puta, nove avanture, spremnost suočavanja sa svim što je nepoznato. Predstavlja etičnost, obrasce ponašanja i duhovnost. Ovo je karta slobodne volje, sudbine, podsvijesti, mogućnosti, nedostatka zrelosti i želja.

Marsejski Tarot – karta Mađioničar

I – Mađioničar: predstavlja transformaciju, kreativnost, logičko razmišljanje, oslobađanje od starih koncepata, nova znanja, stav, visoku inteligenciju, komunikaciju, napore i vještine. Ona se odnosi na osobu koja posjeduje znanja iz svijeta okultnog kroz koja može ostvariti veliki pomak.

Marsejski Tarot – karta Visoka Svećenica

II – Visoka Svećenica: simbol ženske dominacije, moći i instinkta. Ova karta se također odnosi na intelekt, introspekciju, duhovni svijet, podsvijest, intuiciju, borbenost, čekanje pravih prilika, unutarnju snagu i mudre poteze. Visoka Svećenica pokazuje vrijeme tišine i znanja, kao i prepoznavanje prepreka.

Marsejski Tarot – karta Carica

III – Carica: koncept ove karte povezan je s majčinstvom i odgovornošću. Carica je simbol planiranja, plodnosti, ljepote, senzualnosti, šarma, neovisnosti, mudrosti i inteligencije. Ona također označava veliku snagu, uspješan život i raskoš.

Marsejski Tarot – karta Car

IV – Car: simbol sposobnosti da se kontrolira postojeća situacija, ali također predočava na superiornost i moć. Ovo je karta odgovornosti, snage, jakog karaktera, dominacije, stabilnosti, optimizma, discipline i odanosti.

Marsejski Tarot – karta Visoki Svećenik

V – Visoki Svećenik: ova karta u Marsejskom Tarotu odnosi se na važnost duhovnosti. Povezuje se s duhovnim potragama, željom za većom ravnotežom, unutarnjim mirom, moralom, vrlinama, tradicijom, mudrim savjetima i izgrađivanjem vrijednosti.

Marsejski Tarot – karta Ljubavnici

VI – Ljubavnici: prikazuje aspekte dualnosti i promjenljivosti. Ova karta govori o nužnosti da se napravi izbor i daje naznaku da se u životu sve mijenja. Ljubavnici su simbol iskrenih želja, ravnoteže između muškarca i žene, jedinstva, integracije, početka novog ljubavnog odnosa i razmjene ideje.

Marsejski Tarot – karta Kočija

VII – Kočija: simbolizira postignuće, obilje na materijalnom i duhovnom planu, veliku energiju, mentalnu snagu, prosperitet, trijumf, brzinu i pokret. Ova karta u Marsejskom Tarotu označava put ka većoj samospoznaji, stjecanju znanja i hrabrost.

Marsejski Tarot – karta Pravda

VIII – Pravda: simbol ravnoteže, harmonije, fleksibilnosti, racionalnosti, objektivnog pristupa, reda, zakona i discipline. Karta Pravda prožeta je aspektom dvojnosti, što u tumačenju ukazuje da osoba može biti nagrađena ili kažnjena, zavisno od njenih dijela.

Marsejski Tarot – karta Pustinjak

IX – Pustinjak: prikazuje učenje o tajnama, potragu za prosvjetljenjem i stjecanjem mudrosti. Odnosi se na aspekte umjerenosti, koncentraciju, misterij, duhovno zdravlje, magiju, vrijeme provedeno u tišini, meditaciji i odvojenosti od materijalnog svijeta.

Marsejski Tarot – karta Kotač sreće

X – Kotač sreće: povezuje se s razdobljima uspona i padova. Simbolizira životne promjene koje su povezane s radom, karijerom, selidbom, ljubavnim odnosima, prijateljstvom. Ova karta iz Marsejskog Tarota može biti indikator sreće, dobrih prilika, ali i svih onih stvari koje se ne mogu izbjeći.

Marsejski Tarot – karta Snaga

XI – Snaga: odnosi se na hrabrost, racionalnost, suosjećanje, iskrenost, inteligenciju, poštovanje drugih i dobru kontrolu fizičke snage. Ovo je karta koja oslikava mentalnu jasnoću prilikom procjene situacije. Snaga je simbol mogućnosti da se prevladaju prepreke i dosegne uspjeh u realizaciji ciljeva.

Marsejski Tarot – karta Obješeni čovjek

XII – Obješeni čovjek: je simbol žrtvovanja i odricanja za dobrobit drugih. Ova karta u Marsejskom Tarotu također oslikava potrebu za odricanjem od materijalnog i stavljanje većeg fokusa na područje duhovnosti. Obješeni čovjek prikazuje radikalne promjene u životu, kroz širenje duhovnog znanja, prilagođavanje tegobnim situacijama i uklanjanje iluzija.

Marsejski Tarot – karta Smrt

XIII – Smrt: primarno značenje ove karte odnosi se na kraj ciklusa, bolna iskustva na profesionalnom ili ljubavnom planu, transformaciju i obnovu. U interpretaciji govori o različitim fazama života, sazrijevanju, suočavaju s teškim situacijama i promjenama.

Marsejski Tarot – karta Umjerenost

XIV – Umjerenost: je simbol sklada, ravnoteže, stabilnosti, harmonije, fleksibilnosti i adaptacije. Ona se odnosi na talente, inspiraciju, talente, strpljenje, rješavanje problema, nova prijateljstva i ljubavi. U Marsejskom Tarotu označava kontrolu ravnoteže i sve ono što treba biti napravljeno bez žurbe.

Marsejski Tarot – karta Vrag

XV – Vrag: prikazuje materijalni aspekt života, nekontrolirane strasti, iskušenja i neobuzdane užitke. U interpretaciji označava osobu koja nema sklad u duhovnom segmentu i koja je sklona razuzdanom načinu života. To je simbol pretjerivanja, nedostatka samokontrole, tvrdoglavosti, intenzivnih emocija, moći i odličnih komunikativnih vještina.

Marsejski Tarot – karta Kula

XVI – Kula: ova karta u Marsejskom Tarotu se odnosi na elemente arogancije, sebičnosti, zbunjenosti, prekinutih projekata i napuštanja starih ideja. Smatra se vrlo važnom po pitanju financijskog i ljubavnog dijela. Kula ukazuje na potrebu za stjecanjem većih znanja i duhovnosti u cilju boljeg suočavanja s izazovima.

Marsejski Tarot – karta Zvijezda

XVII – Zvijezda: simbol velike sreće, radosti, nade, emotivne zrelosti, uravnoteženosti i sklada s okolinom. Ona pokazuje da uz dosta zalaganja i predanosti osoba može ostvariti svoje ciljeve, posebno u sferi umjetničkog stvaranja. Zvijezda predstavlja kartu plemenitih osjećaja, vjere i čistoće.

Marsejski Tarot – karta Mjesec

XVIII – Mjesec: označava maštu, fantazije, magiju, osjetljivost na duhovnom planu, prekrivenost, meditaciju i veliku želju za promjenom. Ova je karta u Marsejskom Tarotu u uskoj korelaciji s instinktom i intuicijom. Pokazuje važne lekcije, razočarenja i mentalni nemir.

Marsejski Tarot – karta Sunce

XIX – Sunce: pokazatelj je pobjede, uspjeha, dobrog zdravlja, vitalnosti, obilja, sreće, trijumfa, mudrosti i jasnog rasuđivanja. Ova karta u interpretaciji također govori o Božjim blagoslovima, trudnoći i duhovnoj obnovi.

Marsejski Tarot – karta Presuda

XX – Presuda: označava duhovni preporod, značajne odluke i sposobnost promijene načina života. Ona pokazuje hrabrost suočavanja s izazovima i ima karmičke elemente. To je karta dugoročnog prijateljstva, neočekivanih obrta, ali i upozorenja.

Marsejski Tarot – karta Svijet

XXI – Svijet: ovo je jedna od najvažnijih karata u skupu Velike Arkane. Njeno značenje povezuje se s postignućima, nagradama, duhovnim uzdizanjem, priznanjima. Ona pokazuje da će se sva dobra ili loša djela vratiti prema zasluzi. Svijet je simbol inspiracije, savladavanja ograničenja, postizanja ciljeva i velike mentalne snage.