Joker

Phoenix je zasjenio pokojnog Ledgera i legendarnog Nicholsona

Jedan od najiščekivanijih filmova 2019. o marginaliziranom mentalno bolesnom, odbačenom i zlostavljanom otpadniku kojeg okrutno društvo pretvara iz patnika i jadnika u zločinački veleum stigao je početkom listopada u domaća kina. Mračna drama „Joker” redatelja Todda Phillipsa, o podrijetlu najpoznatijeg Batmanovog neprijatelja već je osvojila prestižnog Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu. Sudeći po zvijezdama i datumu prvog prikazivanja filma, ovo je samo jedna u nizu laskavih nagrada kojima će se okititi kako redatelj tako i glavni glumac Joaquin Phoenix rođen u znaku prodornog Škorpiona.

Kako nas samo jedno godišnje doba dijeli do novih Oskara, uskoro će biti sve glasnija nagađanja kako će tamnokosi glumac biti jedan od glavnih favorita. Škorpion je jedini znak u Zodijaku koji je kadar ići iz krajnosti u krajnost i pomicati granice mogućeg. Predstavlja pticu Fenix kojoj je jedina ambicija da umre kako bi se ponovno rodila. Iz astrološke perspektive nema boljeg znaka od Škorpiona i naglašenog Plutona kao planete moći, metamorfoze, kriminala, mržnje, tabu tema, smrti i fatalizma da utjelovi tako kompleksan lik poput Jokera. Što vam Škorpion neće nikada oprostiti? Izigrano povjerenje, laži i ismijavanje. Upravo je to natjeralo bojažljivog Arthura Flecka da „umre“ i ponovno se rodi s maskom koje mu je slomljeno društvo Gotham Cityja i stavilo.

Jedan od recepata kako do prestižne akademske filmske nagrade je znatna fizička transformacija. Izgladnjivanje je pomoglo Natali Portman, Anne Hathaway i Matthewu Mcconaugheyju za nevjerojatnu istinitu priču o ovisniku i dileru Ronu Woodroofu koji se u borbi za vlastiti život suočava s homofobnim i korumpiranim društvom. Joaquin Phoenix nije se štedio ni fizički ni psihički za ulogu negativca. Izgubio je čak 24 kilograma. Ovo je prvi put da Phoenix glumi neki lik iz stripa. Prethodno je odbio glavnu ulogu u filmu „Doktor Strange“ te ulogu Hulka u „Osvetnicima“.

Phoenix je bio i blizak prijatelj pokojnog Heatha Ledgera, koji je osvojio Oskara za ulogu Jokera u filmu „Vitez tame“ iz 2008., a jedna od legendarnih izvedbi Jokera je i ona Jacka Nicholsona iz već sada davne 1989. godine.