tony cetinski

Poznate osobe s retrogradnim Merkurom

Bavite li se astrologijom aktivno ili ste tek pasivni promatrač zvjezdanog neba, zasigurno ste čuli za pojam i famu retrogradnog Merkura. Kako se svake godine moraju dešavati pomrčine Sunca i Mjeseca, tj. solarne i lunarne eklipse, tako se svake godine čovječanstvo mora nositi i s problemima koje donosi retrogradnost Merkura. U to vrijeme kvari se tehnologija, dolazi do problema u komunikaciji, transportu, trgovini, sitni prevaranti izlazi na površinu, a zabilježen je i veći broj saobraćajnih nesreća.

Do prije koji tjedan Merkur je bio u diplomatskom znaku Vage koji donosi uravnoteženu i promišljenu komunikaciju koja naglasak stavlja na uvažavanje suprotnog mišljenja. Kada je Merkur u Vagi, svatko ima pravo dovršiti svoju misao. Nakon Vage i komunikacije popraćene lijepim riječima, dolazi red na Merkura u Škorpionu koji neće previše birati riječi da bi se sugovornik dobro osjećao. Merkur u Škorpionu pravi je „detektivski um“, istraživačkog je duha, pronicljiv, sarkastičan i tajnovit. Retrogradan Merkur u Škorpionu u natalnoj karti Republike Hrvatske donijeti će do problema u krugovima „kriminalistike“ – u prvi plan doći će teme korupcije, mita, pojačano će se govoriti o zločinima, istraživački novinari mogli bi se osjećati ugroženo, a neće nedostajati niti provokacija i prepucavanja javnih osoba.

Merkur je planeta koja predstavlja naš način promišljanja, ono što je logično i u svakodnevnom fokusu, ali ako se bojite da osobe s retrogradnim Merkurom ne razmišljaju jasno, varate se. Retrogradan Merkur obično imaju novinari, pisci, psiholozi i psihijatri, na osobnom nivou to su samokritične osobe koje svojim načinom razmišljanja ponekad i šokiraju javnost. Pogledajmo koje su slavne osobe rođene s ovakvom pozicijom planete intelekta.

Prva na popisu poznatih osoba s pozicijom retrogradnog Merkura je nikada prežaljena princeza Diana.

Velška princeza bila je heroina modernog doba. Netko „plave krvi“ tko je sišao s Olimpa među običan puk, hodala je minskim poljem u Angoli kako bi skrenula pažnju na opasnost od mina, pomagala pothranjenima i oboljelima od side, a trudila se i biti požrtvovna majka. Nije neobično da se i danas oko njezine smrti rade razne legende ili teorije zavjere.

Miljenica javnosti i prva osoba koja je oštro rekla „ne“ najpoznatijoj kraljevskoj obitelji rođena je s retrogradnim Merkurom u kardinalnom Raku u sedmom polju koje predstavlja javnost, sud i brak. Prva supruga Charlesa, princa od Walesa u javnosti je i imala sliku – „retrogradnog Mekura“, tj. nekoga tko razmišlja drugačije i nekoga tko se osuđuje u konzervativnom britanskom društvu napraviti društvenu revoluciju. Zahvaljujući snažnoj Veneri u sjedištu u znaku Bika kao planeti estetike i ljepote ostala je do danas jedna od najutjecajnijih osoba u svijetu mode. Njezina kratka crna „haljina za osvetu“ postala je kultni simbol modne industrije kojom je dala do znanja princu Charlesu što točno gubi razvodom. Merkur kao planet brzine i prometa kada hoda „unatraške“ može dovoditi do problema i stradavanja u prometa, bila to igra sudbine ili urota rojalista na čelu sa samom kraljicom Elizabetom II., plavokosa princeza umrla je 31. kolovoza u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Imamo i u Hrvatskoj poprilično velik broj slavnih osoba koje su rođene s retrogradnim Merkurom. Iako bi zlobnici rekli da se ponekad čini kako cijela Hrvatska ima retrogradni Merkur radi problema u komunikaciji kako na državnom vrhu, tako i među sobom i susjedima, valja napomenuti kako je u natalnoj karti Hrvatske Merkur direktan u znaku patriotskog Raka, ali u veoma problematičnim aspektima. Spoj Merkura u Raku sa Sjevernim Mjesečevim čvorom i u opoziciji s retrogradnim Uranom i Neptunom može dovoditi do (samo)obmanjivanja, pasivnosti i života u iluziji. Usprkos tome što je Hrvatska uz bok Rumunjskoj i Bugarskoj te što je naša uprava proglašena drugom najgorom u svijetu, građani se i dalje rađe okupljaju i izlaze na ulicu radi sportskih postignuća nego radi borbe protiv korupcije i kriminala.

U svome horoskopu retrogradni Merkur u znaku Blizanaca ima poznati pjevač Tony Cetinski. Pjevač nema problema sa iznošenjem svog mišljenja u javnosti makar bilo drugačije od okoline, a ovih dana je u neželjenom centru pažnje radi saobraćaje nesreće. Retrogradan Merkur u opoziciji s Marsom može biti vrlo neugodna i nezgodna pozicija za glazbenika te bi trebao pripaziti na gas jer ga sudeći po zvijezdama itekako zna pritisnuti.

Retrogradni Merkur u sjedištu ima i pjevačica Natali Dizdar. Merkur u analitičnoj Djevici omogućio joj je fakultetsku diplomu što ju čini jednom od obrazovanijih pjevačica na našoj estradi. Nažalost, retrogradni Merkur trpi vrlo neugodne aspekte od strane Marsa i Urana što može ukazivati na manjak strpljenja, taktike, socijalne inteligencije, pa je mlada pjevačica usprkos zavidnim vokalnim mogućnosti uvijek u sjeni drugih kolegica.

Za kraj, istaknuti ćemo i najpoznatijeg hrvatskog generala koji je rođen s retrogradnim Merkurom u znaku Vage. Ante Gotovina vješt je govornik i strateg, objektivan i hladan, pa nije neobično da svaki puta kada progovori kaže malo, ali njegove riječi daleko odjekuju.