Poznate osobe u Hrvatskoj i svijetu rođene u godini Merkura

godina mrekura
2019 je godina Merkura koji u astrologiji upravlja zračnim Blizancima i zemljanom Djevicom. Merkur kao prirodni vladar treće i šeste kuće govori o komunikaciji, prometu, transportu, medijima, zdravlju, kućnim ljubimcima, podređenima te našim svakodnevnim navikama. Vladar je komunikacije i samim time zaštitnik putnika, novinara, pisaca, učitelja, reportera, trgovaca, poštara, a prema grčkoj mitologiji i lopova.

Osobe rođene u godini Merkura više misle nego što osjećaju, uživaju u čitanju, učenju i prenošenju informacija makar se radilo i o običnom traču. Imaju talent za učenje stranih jezika te biraju zanimanja pomoću kojih njihov intelekt dolazi u prvi plan. Mane su im površnost, ishitrenost, manjak koncentracije za duže i opsežne projekte i sklonost manipulaciji. Privlače suprotan spol svojim mladenačkim izgledom, inovativnošću i odličnim smislom za humor, ali teško pronađu sreću od prve te su skloni mijenjanju partnera.

Merkur vlada 1935., 1942., 1949., 1956., 1963., 1970., 1977., 1984., 1991., 1998., 2005., 2012., 2019. i 2026. godinom. Drugim riječima, svaka sedma godina je Merkurova. Pogledajmo poznate osobe rođene u godini Merkura te kako stoji planet komunikacije u njihovoj natalnoj karti.

  1. Syd Field (19.12.1935.):

Nije neobično da je Sydney Alvin Field rođen pod patronatom Merkura. Tijekom svoje bogate karijere bio je scenarist koji je počeo producirati tek početkom 90-tih, ali i filmski teoretičar koji je zauvijek zadužio Hollywood svojom knjigom „Screenplay: The Foundtaion of Screenwriting“. Remek-djelo iz 1979. godine i danas je poznato kao najutjecajnija knjiga u povijesti filmskog svijeta. Merkur u njegovom osobnom horoskopu nalazi se u jakom i kardinalnom Jarcu koji je gubi fokus sa cilja te se nalazi na stupnju javnosti.

  1. Muhammad Ali (17.1.1942.):

Poznati američki boksač Muhammad Ali prema mnogima je najveći boksač teške kategorije svih vremena. Za njegov uspjeh zaslužan je fiksni kvadrat Marsa i Plutona, naglašeno šesto polje discipline, rada i zdravlja kojeg obično imaju sportaši i harmoničan odnos Jupitera kao vladara kuće „pozornice“ i sporta s egzaltiranim Merkurom koji vlada brzinom, šakama i rukama. Kada svemu tome pridodamo da je slavni boksač rođen i u godini Merkura, dobijemo ubojiti stroj rukama koji je već u amaterskom boksu osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine.

  1. Caitlyn Jenner (28.10.1949.):

Bivši legendarni sportaš i Olimpijac Bruce Jenner koji je ujedno i otac planetarno popularnih sestara Kylie i Kendall Jenner promijenio je spol prije četiri godine. Vijest je snažno odjeknula u medijima, a ugledna novinarka Diane Sawyer napravila je intervju s bivšim sportašem kojeg je pogledalo više od 17 milijuna ljudi. Nekad Bruce Jenner, danas Caitlyn Jenner, izrazila je tugu i nezadovoljstvo što ju „klan Kardashian“ nije dovoljno podržao u njezinim odlukama. Caitlyn Jenner rođena je u Merkurovoj godini te je Merkur samim time veoma važan planet u njezinoj natalnoj karti. Merkur nije ni muški ni ženski planet, androgin je, a njezin Merkur se nalazi na stupnju najvećeg Sunčevog pada na 19° Vage u konjunkciji s Neptunom u dvanaestoj kući. Merkur je unutar 15° te utječe na podznak i njezino tijelo, a nalazi se u harmoničnom odnosu s Venerom kao ženskom planetom koja mu daje recepciju.

  1. Dragutin Lesar (4.3.1956.)

U novijoj hrvatskoj političkoj povijesti ostati će zabilježeno ime Dragutina Lesara. U samo tri godine od nezavisnog zastupnika u Saboru postao je lider stranke te ju je doveo na treće mjesto. Jedanaesto polje osobnog horoskopa govori o udrugama, organizacijama i političkim strankama, a ono u natalnoj karti ovog ekonomista i političara počinje u znaku politične Vage. Vladarica jedanaeste kuće je Venera u hrabrom i nezavisnom Ovnu i u harmoničnom odnosu sa Mjesecom u Strijelcu te konjunkcijom Plutona i Jupitera u Lavu. Što to znači? Ovakav položaj govori o inicijativi i želji za promjenama u društvu te osnivanju vlastite stranke. Stranka rada (skraćeno Laburisti) bila je veoma zanimljiva javnosti, ali kvadrat Venere i Urana obično govori o naglom rastu i naglom padu. Odlaskom Lesara stranka je izgubila svaki značaj na političkoj sceni. Merkur u natalnoj karti Dragutina Lesara snažno je postavljen u prirodnoj trećoj kući i u znaku egzaltacije, ali trpi vrlo nepovoljne aspekte te bi morao pripaziti tijekom dužih putovanja da ne bi došlo do nezgode.

  1. Brad Pitt (18.12.1963.)

William „Brad“ Pitt rođen je u vatrenom znaku Strijelca. Na svojoj polici ima Zlatni globus, više puta je bio nominiran za Oscara, a valja istaknuti da je aktivno sudjelovao kao producent i glumac u filmu „12 Years a Slave“. Film o ropstvu nagrađen je Oscarom za najbolji film, Zlatnim globusom i laskavom nagradom BAFTA. Kada je krenuo filmski uspon Brad Pitta? Svjetsku slavu stekao je 1994. kada je glumio vampira Louisa u filmu „Intervju s vampirom“. Iako je glumio „smrt“, njegov atraktivan izgled i šarm zaslužni su da već više od 20 godina ga proglašavaju najprivlačnijim muškarcem svijeta. Osobe rođene u godini Merkura obično se mogu pohvaliti mladenačkim izgledom, pa će ovaj poznati glumac još godinama privlačiti poglede žena. Merkur u Jarcu u drugom polju čini ga racionalnim kada je riječ o novcu te će tijekom iduće godine ulagati u veće inozemne projekte.

  1. Mila Elegović (13.6.1970.)

Jedna od najljepših Hrvatica zasigurno je ova poznata astrološka Blizanka s podznakom u Venerom znaku Bika. Osobe rođene u Merkurovoj godini mogu se pohvaliti mladenačkim izgledom i u četvrtom, pa i u petom desetljeću života, zato će Mila Elegović još godinama s punim pravom biti na naslovnicama. Merkur se u njezinom horoskopu nalazi na intrigantnom posljednjem stupnju Bika u prvome polju u opoziciji s retrogradnim Neptunom u sedmom polju. Iako ovakav položaj govori o ljubavnim razočaranjima, on isto tako govori o odličnim glumačkim sposobnostima. Mila Elegović završila je Akademiju dramskih umjetnosti i baletnu školu, proslavila se ulogom vrckave Irene Grobnik u seriji „Bitange i princeze“, a danas aktivno radi u zagrebačkom kazalištu Komedija.

  1. Orlando Bloom (13.1.1977.)

U godini Merkura rođen je i poznati britanski filmski glumac Orlando Bloom. Kako je 2019. također godina Merkura, nije neobično da ga tijekom ove godine prati sreća. Nakon razvoda s manekenkom Mirandom Kerr, pronašao je sreću u zagrljaju popularne pjevačice Katy Perry. Zvijezda „Gospodara prstenova“ i „Pirata s Kariba“ tijekom ove godine neće ostvariti značajnije uloge već će se prepustiti hedonizmu i ljubavnom zanosu.

  1. Natali Dizdar (27.8.1984.)

Posljednja osoba koju ćemo analizirati da je rođena u godini Merkura je pjevačica Natali Dizdar koja je imala vrlo zanimljiv uspon. Prvi puta se u javnosti predstavila kao natjecateljica reality showa gdje je radi osebujnog vokala i zaraznog osmijeha završila kao trećeplasirana iza Rafaela Dropulića i Saše Lozara. Usprkos veoma snažnim vokalnim sposobnostima, retrogradni Merkur u Djevici te Uran kao vladar podznaka u neugodnom steliju sa Marsom i Južnim mjesečevim čvorom u desetom polju javnosti i karijere ne obećava i profit od umjetničke karijere. Mlada pjevačica bila bi mnogo uspješnija u inozemstvu.