Preko ljubavnoga tarota do više zadovoljstva u životu

preko ljubavnoga tarota do vise zadovoljstva u zivotu

Živjeti svoj život odnosno adekvatno ga razumjeti uz pomoć tarota nije toliko teško koliko se na pravi pogled čini. Tarot je osmišljen na temelju čistih životnih iskustava, on opisuje faze rasta i razvoja kroz koje svi prolazimo, lakše ili teže. Jako je dobro razumjeti te životne faze. Na veliku žalost današnji način života je takav da guši iskrenu duhovnost odnosno čovjekovo nastojanje da kvalitetno shvati sebe i svoje uloge. Zato tarot sa svojim prekrasnim ilustracijama ima moć da potakne čovjeka da radi na sebi.

Toplo preporučujem da se izdvoje velike arkane od malih arkana i dvorskih karata. Velike arkane su numerirane od nule do broja dvadeset i dva. Ovo je poželjno učiniti stoga što velike arkane  najbolje opisuju životne faze. One predstavljaju glavni krvotok tarota.

Prva karta je Luda koja predstavlja početni impuls u životu. Tu se rađamo, tu smo satkani od ideja. Ne znamo točno kako ćemo živjeti svoj život, ali osjećamo da je pred nama velika avantura. Tu smo luckasti, neobično veseli i razdragani. Veselimo se samom životu i polažemo sve nade u njega. Osjećamo da je sve moguće postići, da nam ništa ne stoji na putu. Ovdje nas ne sputava oprez, nema straha, predrasuda prema drugima niti manjka samopoštovanja. Upravo suprotno, itekako vjerujemo u sebe i svoje još uvijek ne otkrivene talente. Toliko smo zaneseni svojim idejama o budućnosti da ne vidimo opasnosti koje stoje na putu. Ovdje se srlja u nepoznato. Znakove upozorenja jednostavno ignoriramo. Jer tko su ti drugi uopće, pa oni se ne mogu mjeriti s našom pameću, mi sve znamo i vidimo, mi krećemo u avanturu zvanu život i jao onom tko nam stane na put.

Velika arkana Maga ili Čarobnjaka koja nosi energiju broja jedan donosi materijalizaciju ideja koje su nastale kod Lude. S jedne strane ovdje se upoznajemo s osnovnim elementima koji nas okružuju, s bazičnim zakonitostima koje moramo poštovati odnosno kojima moramo ovladati ako mislimo postići uspjeh. Ovdje jača ego, svoje talente koje smo osjetili dok smo bili u fazi Lude nastojimo pretvoriti u nešto opipljivo. Ulazimo u novi posao, novi odnos, novi brak, upisujemo novi školu, selimo se u daleku zemlju u potrazi za novim početkom. Radimo sve što je u našoj moći da se pokrenemo, da sebe ostvarimo. Čarobnjak podržava misao da cilj opravdava sredstva. Ako treba prevariti prevarit će se, ako treba sva moguća pravila zaobići zaobit će se, ako treba biti egomanijak to će se biti itd.

Maga slijede ostale velike arkane.

Dakle, preko velikih arkana može se razumjeti tijek cijelog života. Karte ne samo da vas mogu inspirirati da lakše preživite dosadnu svakodnevicu nego vas mogu potaknuti da istinski radite na sebi. A to je velika stvar! Ne zaboravite da jako mali broj ljudi radi na sebi u duhovnom smislu. Siguran sam da ćete u barem jednoj velikoj arkani prepoznati fazu u kojoj se momentalno nalazite. No, poanta ovoga članka je da sve velike arkane uzmete u obzir, da preko tarota vidite kako se život razvija i raste i kako pada i razbija se. U konačnici što više  budete znali o sebi to će nivo zadovoljstva biti viši.