Privatizirani špil

Privatizirani špil

Kod tarot karata postoje tri osnovna kupa karata: klasični tarot, privatizirani špil i okultni tarot. Svaki tarot špil dijeli se na Veliku Arkanu koja se sastoji od 22 tarot karte i Malu Arkanu koja se sastoji od 56 tarot karata. U privatizirani špil spadaju „Mea Vita tarot“ ili Viscontijev tarot i tarot karte slavnog španjolskog slikara Salvadora Dalija.

Viscontijev špil

Viscontijev špil odnosi se na 15 nepotpunih špilova tarot karata čiju su izradu naložili milanski vojvoda Filippo Maria Visconti njegov nasljednik Francesco Sforza. Ni jedan od špilova nije sačuvan u cijelosti, a spašene karte čuvaju se svjetskim muzejima i bibliotekama. Ove su tarot karte imale značajan utjecaj na vizualne kompozicije, numeriranje karata i tumačenja suvremenih špilova.

Preživjele kartice su od posebnog povijesnog značaja zbog ljepote i detalja koje prikazuju u dizajnu. nastao je početkom 15. stoljeća, a oslikao ga je talijanski slikar Bonifacio Bembo. Na tarot kartama nalaze se i brojni članovi obitelji Visconte.  Sva lica karta imaju pozlaćene pozadinu, a igraće karte imaju srebrnu. Karte nude uvid u plemićki život u renesansnom Milanu.

Tarot karte Salvadora Dalija

Tarot karte Salvadora Dalija nastale su 70-godina prošlog stoljeća. Slavnih ih je španjolski slikar napravio za svoju ljubav Galu koja je bila fascinirana okultnim.  Prve su to tarot karte koje je napravio poznati svjetski umjetnik i to u dobi od skoro 70 godina. Inspiraciju za prikaze na kartama našao je u poznatim mjestima i umjetnosti Europe.  Na kartama se nalaze nadrealni motivi karakteristični za ovog umjetnika kao što je slavni motiv otapajućeg sata. Ispisane su nazivima na španjolskom i engleskom jeziku, a pojavljuje se i hebrejski jezik koji je povezan s astrološkim znakovima.

Ove su tarot karte posebne i po tome što je umjesto maga sa štapom na prvoj arkani slavni Dali naslikao samoga sebe i to sa slikarskim priborom u ruci.