Što je ciganski tarot

Što je ciganski tarot

Ciganski tarot

Ciganski tarot je set tarot karata koji kao i ostale tarot karte služi iščitavanju kojim se steče spoznaja o istinama života. Česti naziv za ciganski tarot je “karte sudbine”. Ovaj špil karata za razliku od klasičnog tarota koji ima sedamdeset i osam (78) karata ima samo trideset i šest (36) karte koje se mogu iščitavati na više raznih načina. Ciganske karte mogu se koristi u razne svrhe poput dobivanja spoznaja o poslovnim ili obiteljskim prilikama koje se isprepliću s našom sudbinom. Od svih tarot karata, ciganske su najposebnije, a s obzirom da se razlikuju od njih te omogućuju davanje točnih i preciznih odgovora na vrlo komplicirana životna pitanja. Dakle, ovaj tarot različit je od klasičnog tarota po značenju simbola i njihovoj interpretaciji. Svaka karta sastoji se od raznih mističnih simbola od kojih svaki ima svoje posebno značenje i utjecaj. Na jedan specifičan način, tradicija, običaji i vjerovanja romskog naroda, preneseni su u ove karte.

Ciganski tarot – karte

Ciganski tarot vrlo je popularan i rasprostranjen upravo zbog karata koje čine ovaj špil. Naime iste su jednostavne jer prikazi na njima kao da govore sami za sebe. Međutim, ne smije nas zavarati ta jednostavnost te se za pravilno iščitavanje potrebno obratiti iskusnom tarot majstoru jer inače zaključci mogu biti pogrešni ili pak potpuno beskorisni, a nekada i štetni. Ciganski tarot odnosno karte ciganskog tarota podijeljene su u četiri osnovne skupine, a to su karte dobrog utjecaja, karte lošeg utjecaja, neutralne karte te opisne karte. Treća skupina karata odnosno one koje su neutralne se dalje dijele na neutralne s dobrim ili neutralne s lošim utjecajem. Karte ciganskog tarota nisu numerirane i to nije slučajno. Namjerno su tako napravljene da se istakne važnost intuitivnog čitanja jer se um ne opterećuje brojkama. Na navedeni način, nestali su okovi koji su sputavali interpretaciju te su karte postale plodno tlo za rast svijesti, intuicije i unutarnje percepcije.

Ciganski tarot – lista karata

S obzirom da ciganski tarot omogućuje vrlo široku i raznoliku interpretaciju i same karte simboliziraju pojmove koji su plodno tlo za takvu interpretaciju. U nastavku ćemo navesti imena karata odnosno njihovih simbola, a za detaljno iščitavanje preporučuje se angažirati stručnog tarot majstora ili posjetiti mnogobrojne internetske portale kao što je tarot vizija. Ovo su karte od kojih se sastoji ciganski tarot: Dijete, neiskrenost, čežnja, sudac, udovac, tuga, udovica, dar, sreća, neprijatelj, časnik, ljubavnik, putovanje, ljubavnica, lopov, gubitak, novac, posjeta, kuća, nešto novca, poruka, pismo, vjernost, ljubav, ljubomora, veselje, bolest, svećenik, smrt, stalnost, nesreća, nada, misao, neprilike, svadba, neočekivana sreća. Prilikom izvlačenja karata kada je u pitanju ovaj tarot potrebno je obratiti pažnju na vrstu izvučene karte odnosno radi li se o kartama koje označavaju osjećaje ili se pak radi o kartama koje označavaju/opisuju događaje. Naravno, što je više pozitivnih karata, spoznaje do kojih dolazi dovest će do boljih ishoda, ali i loše karte mogu doprinijeti djelovanju ka boljoj sudbini.

         
Ocjena: 4.6 / 5 (400 ocjena)

Maratela mreže d.o.o., 072/700700 +18 | Partnerski portali: MojTarot.com | ZlatnaZora.hr | astro-tarot.rs