Što je velika arkana

Što je velika arkana

Velika arkana dio je tarot špila

Tarot postoji već stoljećima i jedna je od najčešće korištenih alternativnih tehnika proricanja budućnosti, ali i odgovaranja na pitanja. Tarot koristi špil karata koji se sastoji od 78 karata sveukupno, koje se međusobno dijele na Velike i Male Arkane. Od tih 78 karata, na Velike Arkane otpada njih 22, od kojih svaka nosi jedno ime i popraćena je ilustracijom navedenog. Velika Arkana smatra se srcem tarota te je ona simbol duhovnih, emocionalnih, intelektualnih i fizičkih aspekata ljudi. Velika Arkana također predstavlja strahove, slabosti, nade i najmračnije dijelove pojedinaca. Velike Arkane označene su rimskim brojevima te su poredane redom od broja 0 do broja 21. Nazivi tih karti odnose se na ljude ili njihove statuse kao što su Luda, Mag, Visoka svećenica, Kraljica, Kralj, Papa, Ljubavnici, Pustinjak ili Đavo, no postoje i neki predmeti ili pojave kao što su Kočija, Pravda, Kotač sreće, Snaga, Obješeni, Smrt, Umjerenost, Kula, Zvijezda, Mjesec, Sunce, Sud ili Novo dobra te Svijet ili Univerzum.

Velika arkana sadrži mnoge informacije

Velika Arkana sastoji se od ilustracije ili slike, nosi svoje ime te je prati redni broj ispisan koji je ispisan rimskim znamekama. Osim toga, sadrži i astrološke znakove te neke druge simbole. Svaka od tih karata ima svoju simboliku i tumačenje te one oslikavaju prošlost, sadašnjost, ali i budućnost. Kako bi se te karte mogle tumačiti, potrebno je imati određeno znanje jer samo na taj način te karte mogu dati konkretan i točan odgovor. Ukoliko niste sigurni kako se te karte tumače i koje je njihovo značenje, iskusni tarot majstori poput onih u Zara tarot centru rado će vam dati odgovore na sva vaša pitanja. Osim što daju odgovore na sva pitanja i čitaju tarot karte, kod njih ćete zasigurno naučiti što znači pojedina Velika Arkana i kako se njeno javljanje odražava na postavljeno pitanje. Ovisno o tome kakvo se pitanje postavlja, moguće je koristiti cijeli tarot špil, no isto tako je moguće koristiti samo Velike Arkane, posebice ako se koristi otvaranje Keltski križ.

Velika arkana iziskuje dobro znanje tumačenja

Svaka Velika Arkana može se tumačiti samostalno, no najčešće se u pitanjima povezuje s drugim kartama, kako s Velikim arkanama, tako i Malim Arkanama. Kako bi se te karte tumačile ispravno, potrebno je imati opsežno znanje o njima jer svaka Velika Arkana ima velik broj značenja te je to znanje potrebno kako bi se mogao dati točan odgovor i tumačenje s obzirom na to kakva je situacija u pitanju. Značenje pojedine karte također se može uvelike razlikovati s obzirom na to otvara li se ona samostalno ili se nadovezuje na neku kartu otprije. Početnici u tarotu ili one koje sam tarot zanima mogu naučiti značenje svake pojedine karte, bilo samostalno uz stručne vodiče ili uz pratnju iskusnih tarot majstora, no prije nego što se upuste u tumačenje tarot karata trebaju dobro ovladati znanjem iz područja tarota, kao i značenja svake pojedine karte kako bi bili sigurni da su odgovori koje daju prilikom tumačenja točni.

         
Ocjena: 4.8 / 5 (376 ocjena)

Maratela mreže d.o.o., 072/700700 +18 | Partnerski portali: MojTarot.com | ZlatnaZora.hr | astro-tarot.rs