Tarot i brak – dvije strane istog novčića

tarot i brak dvije strane istog novcica

Poznato je zlatno pravilo među tumačima tarota da svaka karta ima svoju dobru i lošu stranu. Ne postoji neko vrhunsko dobro niti vrhunsko zlo unutar špila. Svaka karta se nalazi negdje na sredini, u smeđem području. A takav je i život pogotovo brak. Ne postoji idealan odnos, nema savršenog braka koji bi mogao poslužiti kao uzor drugima. Po svemu sudeći bračna zajednica se sastoji od jako puno kompromisa ako su ih partneri spremni činiti, naravno. Karakteri se moraju usuglasiti, razlike se trebaju pomiriti, diplomacija mora biti na nivou ako se misli živjeti bez drame.

I u tarotu postoje karte koje se jako vole i one koje se međusobno preziru. Kada ih se poreda na stol prilikom tumačenja one na neki način oživljuju i htjele to ili ne moraju surađivati kako bi dale što kvalitetniji odgovor. Kada nema mjesta za kompromis karte naprosto polude i tada počinje rat do istrebljenja.

Primjerice kada se velika arkana Ljubavnici sudari s velikom arkanom Smrt svatko vuče na svoju stranu. Ljubavnici se grčevito drže svoje veze, svojih navika pa i ugleda koji s tim ide dok Smrt vreba priliku da tu skoro pa idilu naruši, da ju sasječe kako bi se moglo ići dalje u nova iskustva. S druge strane, kada as pehara naiđe na desetku pehara sve odiše mirnoćom, ljubavlju i zajedništvom u tolikoj mjeri da će se pronaći dodatna litra vina ili šampanjca kako bi se proslavilo. Pa makar svi polijegali pod stolove, nema veze, dobro nam je, važno je da je veselo.

Ovo su simplificirane situacije dakako, ali nisu bitno drugačije od svakodnevnoga života. Kada se malo bolje pogledaju tarot karte može se primjetiti da svaka od njih odiše ravnotežom. Čak i kod jako teških karata kao što su Mjesec, Kula ili desetka mačeva u pozadini se uvijek krije određeni smisao. Da bi bilo što funkcioniralo mora biti u balansu. Tako je i s brakom koji ne može kao cjelina opstati ako je jedan od partnera jako nezadovoljan.

U tarotu pak karte koje su načelno pozitivne ne mogu samostalno stajati bez onih karata koje su negativno nastrojene. Jer svi, netko manje netko više, znamo da je ponekad neravnoteža potrebna da bi se ponovno uspostavila ravnoteža. Kula će donijeti bankrot, totalno uništenje firme koju ste gradili godinama. I iako je ovo situacija koju ne priželjkujete ona dolazi kao spasonosan lijek višegodišnjoj agoniji koju je stalno obilježavala nada u neko bolje sutra koje nikada nije došlo.

I zato tarot i brak jako slično funkcioniraju. Obje cjeline su kao apotekarska vaga. Potrebno je stalno mjeriti i uspoređivati kako bi se održao toliko željeni balans.