Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Desetka štapova)

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Ova je karta u tarotu Svjetlost duše predstavljena gorućim štapovima koji padaju. Prizor je poprilično uznemirujući. U jednom drugom tarotu čovjek nezgrapno nosi deset štapova. Samo je pitanje vremena kada će ih ispustiti. Misli da može podnijeti teret. Ključna riječ je ugnjetavanje. Saturn u znaku Strijelca predstavlja poveznicu s astrologijom.

Desetka štapova jako je zahtjevna karta pogotovo kod pitanja koja se tiču ljubavi. Ovdje čovjek precjenjuje vlastite snage. Ima dobre namjere, ali sve završava katastrofom. Što bi se reklo, put do pakla popločan je dobrim namjerama. Desetka štapova u sebi sadrži veliki potencijal. Ovdje osoba može na sebe preuzeti golemu odgovornost, no da bi izdržala pritisak mora znati što realno može, a što ne može učiniti. Dakle, u ljubavi čovjek se ovdje stara o braku, o zajedničkim ambicijama, planira naširoko i naveliko. Ako je pak slobodan, planira se u idućih par mjeseci pronaći princa na bijelom konju koji će jedva dočekati stati pred oltar. Uz to će biti bezobrazno zgodan. I ono najbitnije, željet će imati čopor djece. Ovo sve skupa zvuči podosta nerealno, zar ne? E to je suština ove karte.

Poveznica s astrologijom je vrlo zanimljiva. Saturn u znaku Strijelca se inače ne osjeća najbolje. Tu se planira naveliko, ali se moral uopće ne uzima u obzir. Ovdje cilj opravdava sredstva. Nije bezveze ugnjetavanje ovdje isplivalo na površinu kao ključna riječ. Ako treba nekoga zavesti, zavest ću. Što me briga što nosi burmu. To nije moj problem, to nije moja odgovornost, šapuće ova karta. Koliko se puta meni uzelo!? E pa sada ću uzeti ono što mi pripada bez obzira na posljedice.

Kada se desetka štapova pojavi u otvaranju vrlo je važno da osoba stane i razmisli o sljedećem koraku. Najčešće karta pokazuje da će osoba biti ugnjetavana od strane partnera na način da će joj se soliti pamet kako bi trebala živjeti ili će sam pitač to raditi partneru i općenito drugim ljudima. Ako se traži nekog novog sasvim sigurno taj netko neće uskoro naići jer je pitač postavio previsoke kriterije. Osim toga, previše je skepse prisutno. I prošlost vrlo lako ovdje može zasmetati. Toliko se borimo sa suprotnim spolom da više ne vjerujemo u ljubav nego se oslanjamo na svojevrsno silovanje ljubavi. Strogo se držimo plana i programa, a on je totalno neostvariv. Zato treba stati i razmisliti. Treba prihvatiti svoja ograničenja.