Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (As mačeva)

Tarot i ljubav (As maceva)

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

As mačeva predstavlja prvu kartu u nizu koji pripada elementu zraka. Ovaj je element najmanje osjetljiv kada ga se promatra u kontekstu osjećaja. U Svjetlosti duše as je predstavljen mačem koji stoji uspravno dok iza njega vlada pustoš. Prizor ne sluti na dobro. Mač čeka da ga netko uzme i da se krene u boj. I u drugim tarot špilovima prikaz ove karte nije ništa ugodniji.

As mačeva kao i sve ostale karte koje nose broj jedan predstavljaju ulazak u neistraženo područje. Ne znamo što nas očekuje s druge strane brda. Ovaj mač moramo stalno nositi uza sebe odnosno moramo biti spremni na bitku. S obzirom da se mačevi u tarotu odnose na psihu ovdje je riječ o borbi riječima. Mačevi su izuzetno neugodni po pitanju ljubavi. Riječi koje su ovdje toliko bitne mogu najlakše povrijediti srce. Kod mačeva generalno, a pogotovo kod asa najmanje je empatije. Suosjećanje se doživljava kao oblik manipulacije. Plakanje i naricanje ovdje nailazi na najžešću osudu.

Kod asa mačeva racionalni argumenti su jedino mjerilo vrijednosti. Kada argumenata nema odnosno kada se ne mogu racionalno objasniti kreće se u rat riječima. Ljubav je u suštini iracionalna i u stanju nas je natjerati da učinimo stvari za koje smo mislili da ih nikada nećemo učiniti. Mačevi naprosto ovu činjenicu ne prihvaćaju. As pehara ovaj argument doživljava kao glupost.

Ključna riječ kod ove karte je procjenjivanje. Nešto ili nekoga se analizira. Precizno i bez milosti. Kod ljubavnih pitanja ovo je jako neugodna karta. Odnos se procjenjuje na način da se emocije totalno isključuju. Samo ostaju hladni argumenti što je tko rekao, kada, kako i zašto; što se s odnosom dobilo, a što izgubilo. Sve se svodi na plus i minus. Ovakvim argumentima se daje prednost jer ovdje postoji želja za sukobom. Da se oštrim jezikom maksimalno nanese šteta osjećajima druge osobe. Činjenica je da je ratovanje ponekad potrebno da bi se znalo na čemu se stoji.

Kada se ova karta pojavi u otvaranju govori o zauzimanju novoga stava u ljubavnom odnosu. Stav će biti puno hladniji i racionalniji. Ovdje se ne treba očekivati nježnost niti romantičnost. Upravo suprotno; sve je spremno za galamu. Ako se pitanje tiče pomirbe do nje sasvim sigurno neće doći. U praksi sam primjetio da ova karta generalno donosi jako puno pričanja što ne završava uvijek svađom. Komunikacijski kanali ovdje su otvoreni pa karta govori o tome da će se biti u prilici jasno izreći stav odnosno emocije će se pretočiti u kristalno jasne riječi. Pa kom opanci, kom obojci.