Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Paž štapova)

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

U tarotu Svjetlost duše ova je karta oslikana djevojkom crvenkaste kose koja stoji na crvenkasto-smeđoj zemlji, spremna za pokret, za akciju. Na njezinoj haljini nalazi se baklja, simbol vatre. Drugdje karta je prikazana mladićem koji u ruci drži štap u čiji vrh gleda. Iza njega se nalaze tri piramide ili brda. Želi ići dalje, želi osvajati.

Paž štapova kao i svi ostali paževi predstavljaju mlade ljude ili one koji su mladolikoga duha. Pošto je riječ o dvorskoj karti ona označava konkretne ljude, ali sama po sebi sadrži određene kvalitete. Kada se paž štapova promatra u kontekstu ljubavi radi se o osobama koje su neiskusne na ovom polju, djevojkama ili mladićima, svejedno. Po mom iskustvu ovu kartu treba uzeti u obzir čak i onda kada je pitanje postavila starija odnosno iskusnija osoba jer simbolizira stanje duha te osobe ili neke druge za koju se ona interesira. To znači da godine osobi nisu važne. Želi se živjeti punim plućima, bez ikakvih ograničenja.

Paž štapova predstavlja našu želju da stalno budemo mladi i puni entuzijazma. Ovdje nema mjesta skepsi. Život se uzima onakav kakav je. Karta predstavlja otvorenost, iskrenost, optimizam, želju da se upoznaju novi ljudi, da se vide nova mjesta i tome slično. Ovdje smo inspirirani. U ljubavi želimo nekog novog pored sebe. Godine nisu bitne samo je važno da osoba nije uskogrudna i dosadna. Dječji entuzijazam je snažan i lako se ispoljava.

Kada se karta pojavi u otvaranju označava dvije stvari; konkretnu osobu ili stanje duha. Da li je jedno ili drugo ovisit će o kontekstu pitanja. Primjerice, ako pitača zanima da li će upoznati neku novu osobu, prijatelja ili ljubavnika svejedno, odgovor je pozitivan. Osoba će vjerojatno biti mlađa od pitača, a u slučaju da ne bude bit će mladoga duha, pomalo divlja i neodgovorna. Ovdje se ne smiju gajiti velike nade jer se ta nova osoba neće željeti vezati. Ako se pak pitanje tiče izlaska iz veze ili braka odgovor će biti pozitivan. Pitač više neće željeti trpjeti partnera. Energično će se zauzeti za sebe i brzinom munje nestati iz njegovoga ili njezinoga života.