Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Petica mačeva)

Tarot-i-ljubav-(Petica-maceva)

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Ova je karta u tarotu Svjetlost duše prikazana poprilično zlokobno. Pet mačeva koji su usmjereni prema dolje. Fokusirani su na samo jedan cilj. Pozadina je tmurna i zrači opasnošću. U jednom drugom tarotu na karti je oslikan sukob. Jedna je osoba pobjedila dok su ostali poraženi, ali sasvim je jasno da se radi o pirovoj pobjedi. Ovdje nema mjesta za ljubav. U Svjetlosti duše ključna riječ je poraz.

Petica mačeva je izuzetno hladna karta. Ovdje se ratuje ne samo riječima već i fizički. Noževi se izvlače na krivo izgovorenu riječ, metaforički i doslovno. Nikoga se ne trpi i nitko nas ne trpi. Na svaku i najmanju provokaciju uzvraća se momentalno i brutalno. Ova je karta izuzetno nepovoljna za sve vrste ljubavnih odnosa. Primjerice, ovo je brak u kojem supružnici ratuju svaki dan. Ovo je slika obiteljskoga nasilja. Ovdje se nastoji iskazati moć nad drugom stranom pa makar se otišlo ravno u nasilje.

Karta obiluje jadom. U jednom tarot špilu pobjednik bitke se ceri mada to što je pobjedio ne znači ništa. Golemi problemi i dalje ostaju nerješeni s tim da je lako moguće da će baš on idući put izvući deblji kraj. Zato se poraz veže uz ovu kartu. To što se suprugu premlatilo jer nije na vrijeme stavila robu na pranje s jedne strane ne mijenja činjenicu da je osoba prezrena od strane supruge koja samo čeka da se osveti, a s druge pokazuje zavidan nivo kukavičluka. Kod petice mačeva čovjek je kukavica. Napada i grize, a da sam ne zna zašto to čini pogotovo onda kada je svjestan da se sukob posebice na ljubavnom planu može riješiti mirnim putem. Petica mačeva označava brutalnu kontrolu od strane partnera ili smo mi ti koji tu kontrolu provodimo.

Također, ovo je karta siromaštva. Stara narodna izreka kaže: “Kada glad pokuca na vrata, ljubav bježi kroz prozor.” Partnera se okrivljuje za neuspjeh. Oko malo novca što stoji na raspolaganju izbijaju teške svađe. Ljubav ovdje ne može opstati.

Kada se petica mačeva pojavi u otvaranju govori o tome da slijedi težak period tijekom kojega će se dobro vidjeti tko je kakav. Više će se gubiti na ljubavnom planu nego što će se pobjeđivati. Čak i onda kada se bude pobjedilo osjaćat će se gorak okus u ustima. Morat će se pokazati više poniznosti. Pitač će biti hladan prema partneru ili obrnuto. Sasvim je sigurno da zbog distanciranosti osoba neće u dogledno vrijeme ući u novu vezu. Druge će se omalovažavati. Okolina će uzvraćati istom mjerom.