Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Petica štapova)

 

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Petica štapova u tarotu Svjetlost duše oslikana je plamtećim štapovima pri čemu niti jedan ne dominira. Prizor odiše sukobom. Upravo je sukob ključna riječ koja se pripisuje ovoj karti. U jednom drugom špilu petica je prikazana mladićima koji se bore za prevlast. Svaki u svojoj ruci drži štap, viču jedan na drugoga, bore se za moć, ali jasnoga pobjednika nema.

U kontekstu ljubavi petica štapova nije najugodnija karta. Odiše nasiljem pri čemu se ne zna da li se radi o stvarnom nasilju ili o zafrkanciji. Svakako, ova karta sadrži u sebi i jedno i drugo. Petica predstavlja borbu za moć tj. za naklonost neke osobe. Najčešće dvije će žene ratovati oko jednog muškarca ili dva muškarca oko jedne žene. Ovdje nema ljubavi. Radi se isključivo o dokazivanju. Samo po sebi to ne bi bio problem, ali ova karta nosi sliku žestokoga sukoba koji može završiti tragično. Ovo su, primjerice, ljubavni trokuti u kojima na kraju jedna strana ubija drugu ili je teško ozlijedi.

Petica štapova se odnosi i na sukob u nama samima. Nesigurni smo, ne znamo što hoćemo od odnosa pa se svađamo oko gluposti. Tuča ili svađa s partnerom može izbiti zbog toga jer obje strane žele dominirati. Sve je dobro dok su svađe benigne, dok šamari ne sijevaju sa svih strana.

Kada se petica štapova pojavi u otvaranju nagovještava da će biti borbe za moć. Ovo može biti dobar pokazatelj da će se simpatija roditi na nekom sportskom natjecanju. Ako je riječ o postojećoj vezi ovo je simpatično naguravanje ili tuča jastucima u krevetu što može završiti još zabavnijom aktivnošću koja se inače radi u krevetu. Ako je pak osoba imala neugodnosti s partnerom ili bilo kojom drugom osobom, karta ukazuje na to da će se neprijateljstvo obnoviti. Pitač treba biti oprezan s provokacijama. Treba izbjegavati nošenje vatrenoga oružja.