Tarot i sve njegove poznate vrste

Tarot i sve njegove poznate vrste

Svaki od tih špilova zasebno broji mnoge podvrste. Neki su se špilovi kroz povijest mijenjali pa bi često promijenili i ime, dok su drugi pak jako dugo vremena ostali isti; eventualno s manjim slikovnim izmjenama na kartama. Ovo je popis za tarot karte i špilove koji su kroz duže vrijeme zadržali svoju prvobitnu svrhu, te među tarot majstorima, ali i širom populacijom ostali popularni za proricanje čitanje ili razonodu sve do današnjih dana. Danas inače postoji više od 500 poznatih tarot špilova!

Tarot Zlatne zore

Zlatna zora je red osnovana 1887. godine u Engleskoj. Imao je velik utjecaj na razvoj okultizma, pogotovo u Europi u 20. stoljeću, a po njegovu je ukidanju nastalo više sljedbenika od kojih neki

djeluju i danas. Ovaj se špil razlikuje od drugih najviše po kartama Lude (koja je prikazana kao golo dijete koje na uzici drži sivog vuka), Smrti (koju predstavlja goruća zmija s ptičjom glavom), te karti Ljubavnika gdje vidimo grčki antički lik Perzeja kako oslobađa Andromedu od zmaja.

Tarot de Marseille

Nastao je tijekom 18.stoljeća i smatra se jednim od najizvornijih i najvrjednijih tarot špilova. Navodno je upravo Marsejski špil poslužio kao baza za druge, odnosno za sve špilove napravljene nakon njega

po čemu se može zaključiti kako se vjeruje da je upravo ovaj špil iz Francuskeprvi ikada napravljen.

Postoji čak nekoliko verzija tog istog špila, što je vjerojatno nastalo kao odgovor na stari Venecijanski “ tarocco ” špil.

Tarot špilovi kojima je kao inspiracija poslužio Marseillenski špil su Talijanski tarot i Insightov tarot.

Stari Firentinski minchiate

Autor i vrijeme nastanka su nepoznati, uz njih se ne veže niti doba nastajanja. Uz klasične prikaze, ovdje nalazimo i prikaze nekih znakova vezanih za kršćanstvo i vrijednosti kao što su vatra, voda,

znakovi zodijaka i sl. Neki ga upravo zbog toga ne žele koristiti jer još uvijek smatraju kako kršćanstvo i okultizam bilo koje vrste ne idu zajedno no to nije spriječilo špil da postane jedan od rasprostranjenijih.

Mantenjev tarot

Zna se da datira točno iz 1465. godine, a sastavljen je od 50 karata koje su podijeljene u pet skupina. U ovom tarotu punom živih slika  boja i simbola nalazimo oslikane sve kršćanske vrijednosti, kao i astrološke planete, muze, te takozvane ”slobodne umjetnosti ”. U špilu, ako ćemo ga uspoređivati sa

današnjim najkorištenijim tarot špilovima nedostaju Svećenica, Bojna kola, Obješenik i Vrag.

Stari Sicilijanski tarot

U njemu nalazimo najpregledniji raspored aduta.

Ovdje Obješenik nije obješen naglavačke, Zvijezdu pridržava kavalir, na karti Mjeseca vidimo ženu koja nadzire muškarca koji spava itd. Upravo je zbog svojih “nelogičnosti” u crtežima postao jedan od dražih aduta brojnih tarot majstora i zaljubljenika u gatanje iz karata.

Stari švicarski tarot

Ovdje nalazimo dosta starih latinskih imena pa Svećenicu zamjenjuje Junona, Papu Jupiter i sl. Ovakvi prikazi su tipični za tarote čiji se autori nisu htjeli zamjeriti Crkvi, kojoj nije bilo po volji da im se lik poglavara prikazuje na poganskom izumu poput karata! Špil je oslikan uglavnom romansiranim predodžbama.

Gringonneurov tarot

Pohranjen je u francuskoj Narodnoj biblioteci, smatra se da mu je autor bio francuski astrolog i okultist Jacques Gringonneur koji je napravio 1392. 3 špila za Karla VI Ludog, no odjeća na slikama (kartama) upućuje da je nastao kasnije. U ovome špilu nalazimo originalan lik Lude koja je prikazana kao gigantska luda koja stoji nad 4 osobe koje pred njom ne strahuju. Špil sadrži 16 karata, i to samo Velike arkane , a za ostatak njih se pretpostavlja da su izgubljene.

U najznačajnije privatizirane špilove ubrajamo:

Viscontijev tarot

Oslikao ga je početkom 15.stoljeća talijanski slikar Bonifacio Bembo, a ovo je ujedno i najstariji pronađeni tarot špil koji je prepun obiteljskih obilježja obitelji Visconti (možemo naći i portrete članova na slikama).

Etteillin špil

Objavio ga je francuski frizer Alliettea 1783.godine. Etteilla je svim kartama dodao vlastiti simbolizam zasnovan na njegovoj okultnoj doktrini. Njegov špil često nazivamo egipatsko-ciganskim tarotom.

Tarot Salvadora Dalija

Umjesto maga sa štapom u ruci, na prvoj arkani Dali je u svom stilu naslikao sebe oboružanog slikarskim priborom.

Najviše tarot špilova pripada upravo okultnoj skupini, a neki od važnijih špilova su:

Crowleyev tarot

Aleister Crowley je najslavniji okultist novoga doba, a špil mu je oslikala Frieda Harris. Njegov tarot bogat je simbolima različitih kultura i svi prikazi su podosta različiti od prikaza u klasičnim tarot špilovima.

Tarot A. E. Waitea

Potječe iz 1910. , a naslikala ga je Pamela Colman Smith. Waite je dao oslikati i male arkane što do tada nije bio običaj i tako je prekinuta sličnost malih arkana s običnim igraćim kartama. Waite se stvarajući ovaj špil vodio za svojim znanjem o hermetizmu, alkemiji i sl.

Zamijenio je mjesto kartama Snaga i Pravda. Većina modernih špilova inspirirana su upravo Waiteovim kartama.