Dvadeset i jedno ljeto tuge i jada

srebrenica

Na veliku žalost nitko ne zna u koliko je sati rođen Ratko Mladić, čovjek koji će biti upamćen po čistom zlu. Datum, godina i mjesto rođenja su poznati, ali meni kao astrologu to nije dovoljno. Pa ipak u njegovoj karti rođenja naziru se konture brutalnosti. Niti jedan planet osim Jupitera se ne nalazi u svom domicilu ili egzaltaciji. Karta obiluje slabim planetama. To je logično s obzirom da teror nad drugim ljudima najčešće provode pojedinci koji su slabi, kukavice.

Spomenuti Jupiter se smjestio u za njega jako povoljnom znaku Raka. To znači da ovaj planet nosi titulu konačnoga dispozitora. Iza ovog neobičnog izraza krije se planetarna energija koja je Mladiću omogućila da brzo i efikasno napreduje u svojoj vojničkoj karijeri. Jupiter, posebno kada je egzaltiran, omogućuje jednostavno sticanje znanja. Činjenica je da je Mladić završio čak dvije vojne akademije u Beogradu. Unutar hijerarhije tadašnje Jugoslavenske narodne armije preskakao je više stepenica. Nema sumnje da je Mladić bio školovani oficir i vrlo dobar strateg. Jupiter u astrologiji se tiče obrazovanja, pogotovo onog višeg i bitan je prilikom procjenjivanja nečije snalažljivosti u smislu sreće koju osoba nosi unutar sebe. Mladić je itekako bio sretan!

No, s konačnim dispozitorom nešto nije u redu. Od davnina se u astrologiji zna da nije dobro kada je samo jedan planet u karti snažan pogotovo, baš kao u Mladićevom slučaju, kada je egzaltiran. U životu to znači da će osoba daleko dogurati, da će biti uspješna i cjenjena, da će biti karizmatična i sretna i da će sve to na kraju izgubiti! Mladić je izgubio čast, ugled, novac, kćer koja je počinila samoubojstvo i na kraju slobodu.

Jupiter opisuje njegove vrijednosti i stavove. U Raku, znaku domoljublja očito je da je vjerovao u ideju jugoslavenstva. Kada ova ideja većini ljudi više nije bila prihvatljiva on se naprosto nije snašao te je doživio sunovrat. Osim toga, Jupiter u Raku donosi priču o dobivanju kvalitetne obitelji i mada mu je podario dobru suprugu i pametnu djecu, slom je bio neminovan. Mladić nije cjenio ono što je imao!

Jupiter je naprosto previše nestabilan u karti. Nebo je stvorilo čovjeka koji je htio sve i koji je bio uvjeren da mu svijet duguje priznanje i moć. Čak i kada je to ostvario, nije mu bilo dovoljno. Otišao je toliko daleko da je mislio da će preko sijanja smrti doći do još većeg položaja. Posve sam siguran da je u jednom momentu taj čovjek umislio da je Bog. Egzaltirajući konačni dispozitor tome je sklon pogotovo imajući u vidu da se Jupiter u astrologiji poistovjećuje s vjerom.

Za Ratka Mladića smrt bi bila časna. Međutim, život ga lupa upravo tamo gdje je najslabiji. U povijesne anale ući će kao nečastan čovjek, loš vojnik, notorna kukavica i prljavi ubojica. Dno dna. Za ovoga čovjeka nema veće kazne.