Tarot i ljubav – značenje tarot karte Luda

tarot karta luda

 

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Tradicionalni tarot špilovi započinju s kartom koja nosi nulu. Riječ je o Ludi. Ovo definitivno nije karta romanse i svekolike ljubavi. To je previše androgena karta, intelektualna u smislu zanošenja novim idejama, ali i sebična. Ovdje nema davanja, tu postoji samo pogled unaprijed. Međutim, ona jest početak. Početak ili nagovještaj nove ljubavi. Ona govori o tome da ćemo, željeli to ili ne, jednom naići na nekoga tko će nas ostaviti bez daha.

To će biti osoba preko koje ćemo puno toga naučiti o životu, a pogotovo o ljubavi, o primanju i davanju, o služenju, o borbi. Luda sama po sebi često ne zna što čini. Ona samo bezglavo djeluje. Srlja, pada pa se ponovno diže. Ona živi za početke, a ne za kraj. Luda nagovještava dolazak nove i nadasve neočekivane ljubavi. To je grom iz vedra neba koji nas direktno udara u srce gdje smo najtanji. Taj udar mijenja sve! Mijenja se percepcija svijeta u kojem obitavamo. To je ta moć ljubavi koja, kada se manifestira kroz Ludu, ruši sve što smo znali o osjećajima i međuljudskim odnosima ili smo barem mislili da znamo.

Luda u kontekstu ljubavi može biti opasna karta. Zbog ljubavi spremni smo se blesavo ponašati. Spremni smo napustiti brak nakon niza godina, spremni smo okrenuti leđa djeci, preseliti se, dati otkaz, potući se i učiniti još gore stvari od svega nabrojanog. Osim toga, ta iznenadna ljubav može narušiti naš kompletan sustav vrijednosti. Kada do toga dođe shvaćamo da smo živjeli u svijetu iluzija. Ako ste žena koja je bila uvjerena da se nikada neće zaljubiti u drugu ženu, ova karta vas itekako može uvjeriti u suprotno na način da vas dovede pred gotov čin. I nema veze ako ste prije bili u braku s muškarcem i ako imate dvoje djece i ako ste vlastiti seksualni identitet već izgradili.

Ovo je Luda. Kod nje nema granica, nema predrasuda, samo efekt iznenađenja pa što dobijete, dobijete.