Klasični tarot

Klasični tarot

Svaki od njih ima i svoje podvrste, a dovoljno je reći kako danas na svijetu prepoznajemo preko 500 različitih kupova karata.

Među klasične kupove karata spadaju:

  • Stari firentinski minchiate
  • Manatijev tarot
  • Tarot de Marseille
  • Stari švicarski tarot
  • Gringonneurov tarot

Starom firentinskom minchiate tarotu nažalost ne znamo ni autora, kao ni datum nastanka, a sadrži nacrtane klasične prikaze, kao i znakove zodijaka, vatre i vode.

Manatijev tarot pouzdano datira još iz 1465. godine, a sastavljen je od 50 karata koje su podijeljene u pet skupina. U tom tarotu, inače prepunom živih slika, boja i simbola, nalazimo oslikane sve najviše kršćanske vrijednosti, ali i astrološke planete, muze, te brojne prikaze takozvane slobodne umjetnosti. Špil zapravo zorno prikazuje kako je moguć spoj Crkve odnosno kršćanstva i astrologije a u njemu, ako ga se krene uspoređivati s današnjim najkorištenijim tarot špilovima, nedostaju likovi Svećenice, Obješenog čovjeka i Vraga te Bojna kola.

Stari sicilijanski tarot se sastoji od 50 karata raspoređenih u pet skupina. U njemu nalazimo prema mnogim stručnjacima najpregledniji raspored aduta. Ipak, ovaj tarot ima u svom špilu sadrži i zanimljive nelogičnosti u slikama. U njemu naime Obješenik nije obješen naglavačke, Zvijezdu pridržava kavalir, na karti Mjeseca se vidi žena koja nadzire muškarca koji spava itd. Upravo je zbog svojih nelogičnosti u crtežima postao jedan od dražih aduta brojnih tarot majstora i zaljubljenika u gatanje iz karata.

Tarot de Marseille je nastao tijekom 18. stoljeća, a ujedno je i jedan od najizvornijih tarot špilova odnosno neki misle da je prvi špil ikada napravljen.

Stari švicarski tarot sadrži likove svećenika koji su na kartama zamijenjeni drugim simbolima, što se u vrijeme njegovog oslikavanja radilo namjerno jer Crkva nije dozvoljavala da se njihovo vodstvo prikazuje na kartama. Špil je oslikan uglavnom romansiranim predodžbama.

Gringonneurov tarot ime nosi po svome tvorcu jer se smatra da je autor njegovih karata Jacques Gringonneur, francuski astrolog. Točno vrijeme nastanka je nepoznato a u jednom se periodu smatralo da izrađen 1392. za Karla VI Ludog, no odjeća na slikama je to opovrgla i upućuje da je nastao dosta kasnije. Same se (izvorne) karte i danas čuvaju pohranjene u Narodnoj biblioteci Francuske.