Nova serija o Černobilu o kojoj svi pričaju

Cernobil

Nakon fijaska koji je doživjela posljednja sezona „Game of thrones“ ugušivši se u nizu nelogičnosti, HBO je predstavio novu mini seriju „Černobil“ o najvećoj ekološkoj katastrofi u suvremenoj povijesti. Prije kobnog 26. travnja 1986. Pripjat na sjeveru Ukrajine imao je više od 47 tisuća stanovnika, više od 25 različitih nacionalnosti, a danas u razrušen i opljačkan grad ulaze samo životinje. Pripjat i njegova okolina još nekoliko stoljeća neće biti sigurno mjesto za ljudsko stanovanje.

Dva dana nakon niza eksplozija za koju je navodno kriv ljudski faktor u nuklearnoj elektrani Černobil, stanovnici su evakuirani, a radijacija koja se podigla u atmosferu je jača od atomske bombe koja je bačena na Hirošimu. U svega nekoliko dana zahvaljujući jakom vjetru radioaktivne čestice su krenule prema Skandinaviji, zapadnoj, središnjoj i jugoistočnoj Europi. U manje od 7 dana od eksplozije, opasne čestice došle su i do teritorija Hrvatske. Ova potresna mini serija opisati će bez uljepšavanja težinu ove priče koja nikada neće biti zaboravljena. Izvrsni glumci kojima neki zamjeraju prejak britanski naglasak iznijeli su strah, paniku i težinu koja se mogla vidjeti na svakome koraku.

Na datum eksplozije Mjesec koji u političkoj astrologiji predstavlja narod nalazio se u svom padu u znaku Škorpionu. Merkur kao planet komunikacije bio je u neharmoničnom odnosu s Mjesecom, Marsom i Neptunom. Kvadrat Merkura i Neptuna govori o propagandama, lažima, novinarima, istina se pod tim aspektom uvijek „prilagođava“, prešućuje te se povezuje uz skandale. Sudeći po zvijezdama, nisu do kraja razjašnjene okolnosti kako je došlo do nesreće te što se događalo tri dana ranije. Problematičan odnos Saturna kao planete smrti i vremena s Jupiterom govori o nezamislivoj tragediji i nemilosrdnim posljedicama koje i danas traju. Černobilska katastrofa nemilosrdno je oduzimala živote, promijenila živote preživjelih, a mnogi se bore i danas s genetskim mutacijama.