Poznate osobe rođene na petak 13

petak 13
Bojite li se kada vidite u svom rokovniku ili kalendaru da je petak obilježen brojkom 13? Sudeći po raznim mitologijama, praznovjerju, ali i kršćanima imate itekako razloga za strah. Francuski kralj Filip mučio je i ubio Templare 13. listopada 1307., a navodno se i najpoznatije ubojstvo Starog zavjeta dogodilo na petak 13. kada je Kain ubio brata Abela. Strah od broja 13 nosi naziv „triskadekaphobia“, a „paraskevidekatriaphobia“ je strah od petka 13. Na zlokobni i pomalo fatalni petak 13. rođene su i neke holivudske zvijezde, a riječ je o najpoznatijim blizankama Mary Kate i Ashley Olsen, majstor napetosti Alfred Hitchcok, najstariji dobitnik oskara Christopher Plummer, zvijezda serije „Seinfeld“ Julia Louis Dreyfus i poznati televizijski glumac Steve Buscemi. Pogledajmo natalne karte i datume rođenja slavnih osoba i očekuje li ih neka fatalna sudbina. Naš popis započeti ćemo sa simpatičnom junakinjom humorističnih serija.

1. Julia Louis Dreyfus (13. siječanj 1961.):

Gledatelji već više od desetljeća prepiru je li bolja serija „Prijatelji“ ili „Seinfeld“ koju zovu i serija o ničemu. Glavni ženski lik u „Seinfeldu“ je simpatična i komunikativna Elaine Benes koju je izvrsno odglumila Julia Louis Dreyfus. Za svoju izvedbu više puta je nominirana i nagrađena prestižnim nagradama poput Zlatnog globusa.

Julia Louis Dreyfus jedna je od rijetkih glumica kojoj novac zapravo nije potreban. Mjesec u Strijelcu u njezinoj natalnoj karti otkriva njezino „strano“ porijeklo, ali i veoma bogatu i uglednu porodicu budući da je Jupiter kao dispozitor Mjeseca dio moćnog stelija u ambicioznom i političnom Jarcu. Poznata glumica rođena je u New Yorku u imućnoj francusko-američkoj porodici koja je poznata po vlasništvu nad Louis Dreyfus Group. Otac joj je francuski milijarder, a navodno su njeni djed i baka bili članovi francuskog otpora za vrijeme Hitlerove okupacije.

Nažalost, usprkos milijunima i milijunima koji leže na njezinom računu, ova poznata televizijska glumica pretrpjela je snažan udarac na svoje zdravstveno stanje budući da joj je dijagnosticiran rak dojke. U medicinskoj astrologiji konjunkcija Jupitera u padu ili egzilu sa Saturnom može ukazivati na duge i teške bolesti, ali sudeći po zvijezdama, uspjeti će se uspješno oporaviti.

2. Steven Vincent “Steve” Buscemi(13. prosinca 1957.):

Zasigurno da nema osobe koja bi voljela biti rođena na petak 13., ali izgleda da poznati američki glumac, scenarist i redatelj Steve Buscemi izbjegao prokletstvo i postao slavan. Iako je vrlo krhke građe i ne spada među holivudske ljepotane, Steve se svojim neupitnim talentom izborio da bude jedan od najpoželjnijih glumicama i u šestom desetljeću života.

Tijekom svoje bogate karijere surađivao je s uglednim redateljima kao što su braća Coen, Quentin Tarantino, Martin Scorsese i mnogi drugi. Primio se i sam redateljske palice, pa je zaigrao u filmu „Interview“ uz poznatu Siennu Miller.

Fatalna i karizmatična konjunkcija Mjeseca i Plutona u Djevici i snažni Mars u sjedištu u znaku Škorpiona proslavili su ga prije svega zahvaljujući krimićima. Najpoznatije su mu uloge u kriminalističkim filmovima, a mnogi su ga prvi puta ozbiljnije zamijetili po ulozi Tonyja Blundetta u kultnoj i svjetski poznatoj dramskoj seriji „The Sopranos“. Bio je izvrstan i kao uglađeni, ali opasni „vladar“ Atlantic Cityja – Nucky Thompson u seriji „Boardwalk Empire“ koju je producirao i režirao Martin Scorsese. Serija o igračku iz sjene koji se savršeno nalazi u ulozi i političara, ali i mafijaša, donijela je osam nagrada Emmy, uključujući i nagradu za najbolju režiju u dramskoj seriji. Bila to slučajnost ili ne, glumac vuče korijene sa Sicilije i Irske.

U njegovoj impresivnoj biografiji ističe se činjenica kako često dobiva uloge likova koji moraju govoriti jako brzo. U njegovoj natalnoj karti Merkur kao planet komunikacije nalazi se u fokusiranom Jarcu i u inkonjunkciji sa Uranom koji je zaslužan za brzinu i ponekad pomalo „neobičan“ govor ili gestikulacije.

3. Alfred Hitchcook (13. kolovoz 1899.):

Jedan od najpoznatijih redatelja svih vremena zasigurno je Alfred Hitchcook. Oskarom nagrađen redatelj rođen je na kobni petak 13., a upravo je taj broj sastavni dio mnogih njegovih filmova. Hitchcook ga je koristio kao datum, kućni broj ili broj sobe. U kultnom filmu „Psiho“ pojavljuje se čak nekoliko puta.

U tarotu trinaesta velika arkana predstavlja Smrt, a u mnogih kulturama upravo se Smrt smatra bogom koji uvijek dolazi kada ga pozovemo. U numerologiji broj 13 je pod utjecajem Saturna i predstavlja postignuća, praktičnost, posvećenost radu, dobre planere i osobe posvećene detaljima. Hitchcook je često bio na glasu kao perfekcionist, pa je mnogima bilo vrlo teško s njime surađivati.

S filmskom i stvarnom princezom Grace Kelly surađivao je čak na tri filma. Nije tajna da je slavni redatelj rođen u znaku Lava slab na atraktivne i pomalo hladne ili nepristupačne plavuše. Alfred Hitchcook kao sudbinski broj 3 i Grace Kelly duhovni broj 3 postizali su dogovore i bili usmjereni prema novim idejama i stvaranju. Grace je tako ostavila publiku bez daha ljepotom Venere u Vagi, a majstor kriminalnog žanra osmišljenim intrigama i napetošću u filmovima „Nazovi M radi umorstva“, „Prozor u dvorište“ i „Drž’te lopova“.

Snažna prva kuća u znaku Lava u kojoj se smjestila Venera i Sunce u sjedištu i pronicljivi strateg Merkur u Djevici u kvadratu sa svojom višom oktavom Uranom čine ovog filmskog virtuoza ispred svog vremena. Zahvaljujući Uranu koji se ne boji eksperimentirati danas ga se svrstava u red najvećih eksperimentatora filma te ga se često citira i imitira zahvaljujući originalnim idejama. Preciznost kadriranja doveo je do savršenstva, držao publiku u napetosti, a u većini njegovih filmova pratite li pozorno primijetiti ćete slavnog redatelja u kratkoj i gotovo neprimjetnoj ulozi kako primjerice ulazi u autobus. Kako i priliči vladaru Zodijaka, Hitchcook je od kraljice Elizabete II. dobio i vitešku titulu.

4. Christopher Plummer (13. prosinac 1929.):

Još jedan poznati glumac rođen je na petak 13., točnije 13. prosinaca 1929. u hladnom Torontu. Prijavite li se za „Milijunaša“ i dođe li vam pitanje da morate odabrati tko je najstariji oskarovac, sjetite se ovog kanadskog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca. Zahvaljujući racionalnom i promišljenom Merkuru i Saturnu u konjunkciji na točki javnosti, Christopher Plummer još je od rane mladosti bio izbirljiv i oprezan pri odabiru uloga.

Karijera mu traje više od pola desetljeća, a najpoznatije su mu uloge „Moje pjesme, moji snovi“, „Muškarci koji mrze žene“ i „Početnici“ gdje je za lik Hala nagrađen Oskarom. Trenutačno sada prolazi treći Saturnov povratak koji može ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme, pa će ovaj Oskarom, Emmyjem, Tonyjem te Zlatnim globusom i BAFTA-om nagrađeni glumac uskoro započeti zasluženu mirovinu na pragu devedesete godine.

Naš popis najpoznatijih osoba rođenih na petak 13. završavamo s najpoznatijim filmskim blizankama, a riječ je o Mary-Kate i Ashley Olsen (13. lipanj 1986.).

Blizanke Mary-Kate i Ashely Olsen jedne su od najpopularnijih sestri Hollywooda još otkako su bile bebe. Njihova simpatičnost, talent za glumu i ljepota dovela ih je vrlo brzo do vrhunca slave. Iako se vrlo rijetko pojavljuju pod svjetlima reflektora budući da su fokus prebacile na modni dizajn i književnost, njihovi su fanovi zabrinuti radi izrazite mršavosti i iscrpljenosti bivših glumica.

Mary-Kate Olsen udala se prije četiri godine za bankara Olivera Sarkozyja. Iako joj je šogor bivši francuski predsjednik, izgleda da Mary-Kate ne zanima ulazak u politiku, već samo osmišljavanje nove linije odjeće. Venera na 27° Raka u njihovim natalnim kartama nalazi se na stupnju koji opisuje bogatstvo, moć i prestiž, a dodamo li tome i trigon s Jupiterom u sjedištu u znaku Riba, izgleda da poznate blizanke nemaju razloga za brigu u životu. Kada im se jedna vrata zatvore, vrlo brzo im se otvore druga jer je to ujedno i aspekt sretnih i olakotnih životnih okolnosti.