Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Četvorka mačeva)

Tarot-i-ljubav-(Cetvorka-maceva)

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Četvorka mačeva u tarotu Svjetlost duše prikazana je na način da mačevi formiraju pravokutnik. Tako su poslagani da svojim izgledom govore o završetku jednog manjeg ciklusa. Nešto je okončano, kompletirano i sada je pravo pitanje na koji način ići dalje sa životom. Drugdje ova je karta prikazana naočigled vrlo zlokobno. Muškarac koji leži u crkvi. Ne zna se da li se odmara ili je mrtav iako je ova druga mogućnost vjerojatno točnija s obzirom da mu lice krasi mrtvačko bljedilo. Glavni pojam koji opisuje ovu kartu je primirje.

Očito se radi o tome da nam je puna kapa svega; i ljudi i ljubavi i braka i natezanja i ovoga i onoga. Jedino što želimo je ostaviti mačeve (riječi) po strani i utonuti u sebe, u svoj apsolutni mir. Ne treba čuditi da pored gore spomenutog muškarca leži mač dok su preostala tri okačena o zid. Ovdje se ratovalo, svađalo, energija se trošila na gluposti. Emocije su se potrošile, srce je brutalno pretučeno. Nije važno tko je u pravu, važno je samo to da istinski želimo mir radi samih sebe.

Četvorka mačeva govori o završetku ljubavnoga ciklusa. Razvod je napokon završio, napokon smo izašli iz ljubavnoga odnosa koji nas je neopisivo iscrpljivao i tome slično. Sada napokon više nikome ne moramo objašnjavati kako se osjećamo. Samo je bitno da se povučemo u sebe. S obzirom da se crkva pojavljuje, ovdje duhovna strana života igra bitnu ulogu. Da bismo napunili baterije, obnovili emocije potreban nam je odmor i ozbiljan rad na sebi. Mora se napraviti summa summarum.

Ova karta u sebi sadrži veliku tugu. Kroz nju se liječimo. Preko melankolije se oporavljamo, mirimo se sa svim što nam se dogodilo i tražimo smisao svega toga. Zašto se baš nama to moralo dogoditi, a ne nekom drugom, pitamo se. I malo po malo u samoći dolazimo do odgovora. Potiho ih izgovaramo. Ipak se ovdje radi o mačevima, o psihi. Držati zaključak u sebi nije isto što i izgovoriti ga. A jednom kada je izgovoren postaje istina.

Kada se karta pojavi u otvaranju nagovještava zasluženi mir. Pitač će se povući u izolaciju. Posvetit će se sebi. Uživat će u sitnicama. Sasvim je sigurno da će biti usamljen i jako tužan. Kroz tugu će učiti i zacjeljivati. Duhovna strana života će ojačati pa čak ako osoba sebe smatra nevjernikom to neće promjeniti činjenicu da će se zainteresirati baš za tu temu. Neka nova vjera će se spoznati. Pronaći će se novi put.