Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Desetka mačeva)

Tarot-i-ljubav-(Desetka-maceva)

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Desetka mačeva u tarotu Svjetlost duše predstavljena je mačevima koji su razbacani po golim stijenama. Pozadinu ukrašava boja krvi. Netko je prokrvario, metaforički ili doslovno. U jednom drugom tarot špilu prizor je još gori. Deset mačeva je zabodeno u čovjeka koji leži na zemlji. Mrtav je. U Svjetlosti duše ključna riječ je propast.

Ova karta predstavlja vrhunac okrutnosti koju mačevi proizvode naročito na ljubavnom planu. Ovdje se ratovalo s tolikom žestinom da više definitivno nema povratka na staro. Bivši partneri ne mogu jedno drugom ništa više biti osim neprijatelja. Kod ove karte se ne biraju sredstva. Važno je drugu stranu maksimalno povrijediti. Toliko joj povrijediti srce da se više nikada ne oporavi. Iako je ključna riječ propast mogla bi se dodati još jedna, iživljavanje.

Desetka mačeva ipak nudi jednu dobru stvar. Naime, iako je katastrofalna za ljubavne odnose ona govori o tome da je nekoj lošoj, nezdravoj vezi ipak došao kraj. Osoba se mora pregrupirati kako bi mogla dalje normalno živjeti. S obzirom da se ova karta veže uz Sunce u znaku Blizanaca, očito je da je čovjek dovoljno inteligentan da shvaća poantu minuloga ratovanja. Naprosto rat se nije mogao izbjeći. On je bio potreban kako bi se čovjek oslobodio neovisno o tome koliko je povrijeđen. Ovo je karta nade. Nade u bolje sutra.

Kada se desetka mačeva pojavi u otvaranju nagovještava da će osoba puno plakati. Često će se vraćati na prošle događaje i naricat će o povrijeđenosti. Iako će zboriti suvislo  utjehu neće pronalaziti u dugim razgovorima. Bit će joj kristalno jasno da je prošla kroz pakao i da je to bilo potrebno da se riješi partnera. Kod desetke mačeva nema pobjednika zato što to nije bitno. Svi su povrijeđeni, to je jedina istina. Sada je pitanje kako krenuti dalje. Stara narodna izreka kaže da poslije rata uvijek dolazi rat.