Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Dvojka mačeva)

Tarot-i-ljubav-(dvojka-maceva)

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

U Svjetlosti duše ovu kartu predstavljaju dva mača koji uspravno stoje dok se zelenilo proteže oko njih unedogled. Ništa se ne događa, stanje je pasivno. No, to je ipak samo varka. Mačeve nitko ne drži. To znači da je samo pitanje vremena kada će pasti. U jednom drugom tarotu na ovoj je karti oslikana žena koja sjedi, dakle ponovno dominira stanje pasovnosti. Međutim, ona drži mačeve u rukama, ali drži ih nezgrapno. Ne zna što s njima činiti i samo je pitanje vremena kada će ih ispustiti. Potencijalno bi se mogla ozlijediti. Na očima stoji povez. Osoba ne vidi nešto što je za nju jako važno. U Svjetlosti duše ključna riječ je mir.

No, kakav je ovo mir? Nešto nije kako treba. Na ljubavnom planu ovo je lažni mir. Osoba je uvjerila samu sebe da je u redu i da je s odnosom sve u najboljem redu pa se stvorila prividna normala. Ovdje čovjek strahovito racionalizira emocije. Objašnjava ih onako kako njemu paše umjesto da ih naprosto osjeti.

Ova se karta veže uz princip ravnoteže. Svaki odnos mora biti u balansu. Inzistira se na jednakosti. I mada u nekim situacijama i ljubavnim odnosima ovakav prostup može proći u mnogima ipak ne može. Dvojka mačeva predstavlja ravnotežu koja je neprirodna odnosno koja ne odgovara realnom stanju stvari u braku ili nekom drugom ljubavnom odnosu. Pod svaku cijenu se izbjegava suočiti s istinom. Negativnost se izbjegava zato što se na taj način ruši ravnoteža. Primjerice, ovdje se radi o osobi koja je ugušena brakom. Totalno je podčinjena. Pristaje na sve samo kako ne bi došlo do sukoba. Rezultat je osjećaj zarobljenosti i nepravde koja se osobi čini. Ovdje nema dovoljno snage da se nešto učini, promjeni. Vlastite emocije se ignoriraju. Osoba se nada da će se sve riješiti nekako, samo od sebe.

Dvojka mačeva se poistovjećuje s astrološkim Mjesecom u znaku Vage. Iako su ljudi rođeni s ovom pozicijom vrlo ugodni i simpatični uvijek ih je strah da će ako podignu svoj glas razbiti status quo. Bonton bi mogao biti ozbiljno narušen. Zbog toga pate. Obično trpe sve dok brana ne popuca. Tada se ulazi u totalni rat.

Kada ova karta izađe u otvaranju govori o tome da će pitač racionalizirati emocije. Više će razumijevanja pokazivati za druge nego li za sebe. Glumit će da je s brakom sve ok, da obožava svoju sestru ili brata iako će joj muka biti od njih, pretvarat će se da je uzorita mama iako će duboko u sebi proklinjati dan kada je rodila. Ovakvo stanje nije realno i  nije trajno pošto se između ostaloga radi o maloj arkani. Osoba se mora suočiti sa strahovima. U protivnom neće biti napretka. Samo gutanje nepravde i prozirno glumatanje. Sve do jednom…