Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Dvojka štapova)

Tarot-i-ljubav-(Dvojka-stapova)

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Dvojka štapova je karta prepuna neobuzdane energije. U Svjetlosti duše prikazana je s dva štapa koji stoje jedan pored drugog dok se pred njima prostire put crvenkasto-narančaste boje. Drugdje ova je karta nešto kompleksnije oslikana. Čovjek u jednoj ruci drži štap dok drugi stoji pored njega. Nije naslonjen već samostalno stoji što je čudno. Čovjek osim štapa drži još i globus u drugoj ruci. Okrenut je prema zaljevu gdje su se usidrili njegovi brodovi.

Sudeći po crvenkastom putu u jednom i po brodovima u drugom tarotu, očito da je ovdje ključna riječ ambicija. Već se postiglo u životu dosta toga, ali osoba nije zadovoljna. I što je posebno bitno usamljena je. Treba joj netko tko će pripomoći, na koga se može osloniti, osoba od povjerenja. Međutim, kod dvojke štapova to nije lako postići. Vrlo je neugodno kada se ljubavi pristupa kao natjecateljskom polju. Ljubav nije biznis, no čovjek se ovdje lako može zbuniti. U stanju je na odnose gledati kao na nešto što treba osvojiti i poslije će sve biti u redu. Ovdje manjka takta. Odlučnost je tu, želja da se nekoga osvoji je hvale vrijedna, no nema emocija, nema onog nečeg.

Ovo je situacija kada osoba ima toliko novca i moći da je vrlo poželjna u društvu. Želi ju se samo zbog utjecaja i to je ovdje problem. Nakon što se ovo pokaže istinom osoba može biti toliko povrijeđena da se želi momentalno osvetiti. Svoju će moć iskoristiti kako bi razorila tuđi ugled ili će namjestiti da se dobije otkaz. U svakom slučaju, dvojka štapova predstavlja samoću koja nastaja kada se dođe na vrh ili barem blizu vrha. Karta nosi broj dva, ovdje je osvajanje svijeta tek počelo. Osoba osvješćuje da joj je ipak netko potreban, netko tko je sličan njoj, tko je ambiciozan. Dvojka štapova se poistovjećuje s astrološkim Marsom u znaku Ovna. Ovdje se Mars osjeća odlično. Uspjeh se brzo ostvaruje. Muškarci s ovom pozicijom Marsa su vrlo privlačni zbog ostvarenoga uspjeha. Osim toga, njeguju gard šefa ili tatice koji skrbi o svima što pojačava njihov seksipil. No, kada trebaju pronaći nekoga za sebe, tko će ih njegovati i tješiti ostatak karte rođenja mora biti dosta dobro postavljen da bi se ovo postiglo.

Kada se karta pojavi u otvaranju nagovještava da će se puno osvajati u ljubavnom pa i seksualnom smislu, ali da neće biti puno uspjeha u održavanju odnosa. Usred toga javit će se nezadovoljstvo i za divno čudo manjak samopouzdanja kojim inače ova karta zrači. Osoba će se morati čuvati oholosti kao i osvetoljubivosti.