Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Kralj mačeva)

Tarot-i-ljubav-(Kralj-maceva)

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Kralj mačeva u tarotu Svjetlost duše prikazana je zrelim muškarcem koji jaši na bijelom konju. Oklopljen je i u ruci drži mač dok mu se u drugoj nalazi štit s iscrtanim simbolom mača. U jednom drugom tarot špilu ovaj muškarac nije oklopljen već sjedi na tronu s visoko podignutim mačem. Čvrsto držanje mača znači da se gotovo savršeno ovladalo elementom zraka.

Kralj mačeva predstavlja našu sposobnost da do kraja ovladamo vlastitim mislima. Ovo se ne događa preko noći pošto kralj ipak simbolizira zrele godine. Dakle, potrebno je podosta vremena i iskušenja da bi se moglo reći kako znamo što činimo. Za razliku od viteza mačeva koji juriša naprijed na svom konju ovdje je ipak nešto mirnija situacija. Kada smo predstavljeni ovom kartom to znači da štedimo mentalnu energiju. Čekamo pravi trenutak za djelovanaje. Analiziramo mudro, ne žuri nam se s napadom ili obranom, kako se uzme. Imamo puno životnoga iskustva i znamo da nema potrebe žuriti. Razmišljamo strateški.

U kontekstu ljubavi ovdje nema puno simpatija prema ovoj temi. Na emocije se gleda kao na remetilački faktor jer srce lako može zamagliti prosudbu. Zato je od presudne važnosti zadržati cool stav. Inače, muškarci koji su rođeni u Vodenjaku, Vagi ili Blizancima ne spadaju u najtoplije ljude. Njima je misao sve, srce je pak nešto apstraktno. Ovi ljudi umiju biti izuzetno objektivni. Kod najzamršenijih pitanja ljubavnoga karaktera u stanju su totalno isključiti osjećaje te se racionalno okrenuti rješavanju problema. Kada ih se pokuša smekšati umiljatošću na to će reagirati divlje kao kada bik vidi crvenu krpu.

Kada se ova karta pojavi u otvaranju govori o tome da će se pitač jako dobro snalaziti u svim situacijama pa i onim emotivnima u kojima je potrebno biti iskren prema samom sebi. Osoba neće nasjedati na provokacije i manipulacije. U slučaju razvoda karta pokazuje da će se tome prići krajnje hladno. Taktika će se pažljivo razrađivati. Bit će puno sreće s papirologijom.

Ako se pitanje ticalo ulaska nove osobe u život tada je odgovor pozitivan. Karta ukazuje na ulazak u život starijeg muškarca koji će vjerojatno biti rođen u Vodenjaku, Blizancima ili Vagi ili će nešto bitno u svojoj natalnoj karti imati upravo u ovim znakovima. Veza s njim će prvenstveno biti intelektualna. Ne treba očekivati da će se ovaj muškarac zaljubiti na prvu. No, ako mu se mozak bude dovoljno stimulirao sve je moguće.