Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Četvorka pehara)

Cetvorka-pehara

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Četvorka pehara je u tarotu Svjetlost duše prikazana na jedan podosta čudan način. Dva pehara stoje na plavoj pozadini dok druga dva kao da padaju na njih. Čini se da će doći do poklapanja odnosno zatvaranja. Na jednom drugom mjestu ova je karta još zanimljivija. Naime, čovjek sjedi ispod stabla, tužnog izraza lica dok iz oblaka izlazi misteriozna ruka koja mu nudi jedan pehar. Ostala tri stoje ispred njega. U Svjetlosti duše ključan izraz je umor.

Očito je da ova karta nije oličenje sreće i zadovoljstva na emotivnom planu. Nešto se čudno zbiva, ovdje čovjek nije sav svoj. Dominiraju negativni osjećaji poput tuge. Kao da se osoba umorila od svakodnevnoga života i stalnih promjena na emotivnom planu. Također, razočaranje je ovdje poprilično snažno. Osoba sama bira osjećati se deprimirano. Ni sama zapravo ne zna što želi. Četvorka pehara ne opisuje konkretne događaje kao što je to slučaj s prethodnom kartom. Ovdje su važni samo osjećaji, samo ono što se iznutra događa.

Ovdje se može zamisliti čovjeka koji sjedi u mračnom kutku neke kavane polako ispijajući žestoko piće. Zamišljen je i tužan, a da sam ne zna zašto. Loše se osjeća, takav mu je dan, došlo mu je i nije mu do ničega. Sam sebe žali. Ima osjećaj da ga letargija nikada neće napustiti. Da je ukopan u mjestu. A potrebna je samo jedna riječ, jedan pogled, osmijeh, bilo što da se taj čovjek trgne i ponovno izađe na svjetlost dana.

U kontekstu ljubavi, ovdje je čovjek sam. Umoran je od samoga sebe i okoline i potrebno mu je da predahne, da sredi svoje emocije. Iako se čini da negativnost nikada neće proći, ovdje se ipak radi o maloj arkani. To znači da problem nije velik. To je privremena blokada koja će proći kroz dan ili dva ili čak sat ili dva. U Svjetlosti duše karta se poistovjećuje s astrološkim Mjesecom u znaku Raka. Mjesec je prirodni signifikator osjećaja dok Rak spada u skupinu emotivno osjetljivih znakova. Mjesec je brz u svom kretanju pa se tako i emocije hitro izmjenjuju. Osim toga, Rak po svojoj kvaliteti spada u skupinu kardinalnih ili pokretnih znakova što još jednom govori o prolaznosti negativnih osjećaja.

Kada se ova karta pojavi u otvaranju, vrijeme je da čovjek bude malo sam. Nije vrijeme da se ulazi u novu ljubavnu vezu jer to može totalno poremetiti ionako krhku unutrašnjost. Uvijek treba voditi računa da sve ono što tišti srce nije trajno. Proći će brzo, dok se kaže keks.