Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Desetka diskova)

tarot-i-ljubav-desetka-diskova

Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

U tarotu Svjetlost duše, desetka diskova je prikazana lijepo oblikovanim novčićima koji kao da formiraju razgranato stablo. U njihovoj pozadini je plodno polje. Na jednom drugom mjestu ova je karta oslikana sretnim muškarcem i ženom koji uživaju u obilju. Oko njih se mota dijete koje se igra s psom. Na slici je i starac u sjedećem položaju dok se iza njega naziru grbovi. Ključna riječ je blagostanje. Merkur u znaku Djevice predstavlja poveznicu s astrologijom.

Očito je da se kod desetke diskova radi o velikoj povezanosti s prošlošću. Grbovi se na slici ne pojavljuju slučajno. Naglašava se pozitivan odnos spram predaka. U kontekstu ljubavi kod ove karte obitelj je izuzetno važna. Označava pomak na bolje. Primjerice, ovdje se kupuje kuća kako bi se mogla zasnovati obitelj. Želi se ostaviti nešto pozitivno za nadolazeće generacije. U prošlosti se traži inspiracija. Pa se tako ovdje može pronaći djed koji je ostvario veliko bogatstvo ili mamina sestrična koja je od svoga nasljedstva ostvarila čudesa. Dakle, desetka diskova naglašava povezanost materijalne i emotivne sigurnosti. Ovdje se ostvaruje i jedno i drugo. Ovdje se doista želimo skrbiti za one koje volimo i to s lakoćom ostvarujemo zato jer znamo tko smo.

Merkur u Djevici, koji se veže uz ovu kartu, izuzetno je snažno postavljen u ovom znaku. Ljudi koji su rođeni s ovom pozicijom uronjeni su u prošlost, ali ne na zadrt način već tako što pokušavaju pronaći inspiraciju u znanjima prethodnih generacija. Merkur u Djevici je ekspert da nešto staro prilagodi modernom vremenu, da mu da novi štih. Osim toga, ovdje se jasno artikulira što osoba želi ili ne želi postići i za to se navode jasni razlozi.

Kada se karta pojavi u otvaranju za pitanje koje se tiče ljubavi, postojeći odnos će biti stabilan. Uživat će se u braku, zajedništvu.