Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Kralj štapova)

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Kralj štapova u tarotu Svjetlost duše jaši svoga tamnoga pastuha. U jednoj ruci drži štit, u drugoj zapaljeni štap. Muškarac je pustio bradu pa izgleda jako muževno. Još bitnije, on zna što hoće. U jednom drugom tarotu predstavljen je kraljem koji čvrsto drži štap pomoću kojeg upravlja okolinom. Očito je da se radi o vrlo odgovornoj osobi.

Ova karta u pitanjima ljubavnoga karaktera označava muškarca koji je jako poduzetan. Sposobnost je izvor njegove privlačnosti. Ako vitez predstavlja početni impuls da se ambicije ostvare, kralj je netko tko je već to postigao. Ovo je otac zaštitnik, muškarac koji se brine o onima koje voli. Ovaj kralj predstavlja sve osobe koje su velikodušne. Ovo je suprug koji naređuje, dosadan je sa svojim stavovima, ali je vjeran. On je cjenjen u društvu, ima visoki ugled, svi mu se dive pa ako se ima nekoga ovakvog pored sebe doista se mogu pjevati i crkvene i borbene pjesme.

U negativnom kontekstu, kralj štapova je netko tko ne priznaje tuđe zalaganje. On vidi samo sebe. Sklon je podcjenjivati tuđe uspjehe. Posebno je sklon rugati se pojedincima koji su nježnije prirode pa su život posvetili obitelji. On ne priznaje muškarce koji nisu uspješni. A pod uspjehom se podrazumjevaju isključivo najviše pozicije u društvu. Ovo nije nježna osoba.

Kada karta izađe u otvaranju nagovještava upoznavanje ozbiljnog, dobro situiranog muškarca. Grubog, bahatog, ali uspješnog i zaštitnički nastrojenog. Pitač nipošto ne smije očekivati nježnost. Čak i u krevetu nje će biti malo. Ovo je dominantan muškarac. Ne voli pričati o emocijama. Radije će ih pokazati tako da će riješiti neki konkretan problem. U slučaju da se pitanje ne tiče konkretne osobe, kralj će označavati pitača.