Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Kraljica pehara)

Tarot-i-ljubav-(Kraljica-pehara)

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Kraljica pehara jedna je od najosjetljivijih karti u tarotu. U Svjetlosti duše prikazana je ženom koja sjedi na stolici, ali njena poza je vrlo zanimljiva. Lagano je naslonjena na kamen. Ova lakoća je nešto što duboko prožima ovu kartu. Baš poput mora koje se nalazi iza njenih leđa ona se suptilno prilagođava svijetu. Kada se ova karta promatra u kontekstu ljubavi predstavlja izrazito pasivnu energiju tj. ljubav u najčišćoj formi.

Ovdje dominira ženska energija pa ova karta predstavlja zrele žene koje su svjesne snage vlastitih emocija. Osjećaji doista dominiraju njihovim životom. Jednom kada se zaljube teško od odnosa odustaju čak i ako je partner prema njima grub. Vrlo su empatične pa se u tolikoj mjeri mogu poistovjetiti s drugom osobom da na kraju ne znaju gdje počinju one, a gdje završava druga strana. U ekstremnijim slučajevima radi se o ženama koje imaju ogromno razumijevanje za muža alkoholičara koji ih mlati svaki dan dok u njima ljubav jača iz dana u dan. Zbog snažnih emocija očekuju da će se druga strana promjeniti pa kada se to ne dogodi dožive golemo razočaranje.

Kraljica pehara predstavlja žene koje su hipersenzibilne. U stanju su se rasplakati kada ugledaju mrtvog mrava na cesti. Osjećaji sputavaju ove ljude da žive svoj puni potencijal. U suštini, radi se o iracionalnim ljudima. Neki ih čak mogu smatrati priglupima i izuzetno naivnima. Ipak, kraljicu pehara ne treba podcjenjivati. Kao prvo, intuicija je ovdje jako razvijena pa su u stanju naslutiti tajne o kojima drugi mogu samo sanjati. Kao drugo, ako okolne karte to pokazuju, kraljica pehara može postati izuzetno okrutna samo ako su joj emocije bespovratno povrijeđene. Tada igra ulogu maćehe. Postaje kuja koja nanosi veliku emotivnu bol okolini. Prestaje iskazivati empatiju te u nemalom broju slučajeva preko nekog oblika umjetnosti ruga se kako pojedincima tako i zajednici odnosno svemu onom što ljudi vole.

Kada ova karta izađe u otvaranju govori o tome da ćemo u budućnosti imati puno razumijevanja za okolinu, posebno za partnera ako ga imamo. Karta upozorava da se ne mašta previše odnosno da će postojati potreba da se ljubavni odnos sagleda u realnijem svijetlu. Ujedno, tarot ovdje savjetuje da bi trebalo crtati, pjevati, svirati ili nešto drugo raditi na polju umjetnosti kako bi se sve ono što se nalazi unutra lakše izbacilo na površinu.