Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Obješeni)

objeseni

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Velika arkana Obješeni predstavlja pravi izazov za ljubav. Ona ne sugerira da je bilo što dobro ili da će biti dobro. U mnogim tarot špilovima karta je oslikana na način da čovjek gleda naopačke, dakle doslovno je obješen. Ponegdje iz njegovih džepova ispadaju novčići.

Obješeni govori o tome da ljubav može biti ne samo komplicirana nego i opasna. Brak nije onakav kakvim se čini, ljubavna veza krije zamke, netko može lako nastradati, netko može biti prevaren odnosno izdan. Obješeni predstavlja one situacije u kojima nam je netko kome smo vjerovali zabio nož u leđa. Ova karta predstavlja kukavičluk. Gore spomenuti novčići simboliziraju izdaju odnosno Judine škude. Obješeni je izuzetno loša karta kada je riječ o prijateljstvima. Ma koliko prijatelje voljeli netko među njima se fantastično pretvara, ne želi nam dobro, želi nas povrijediti, uzeti ono što mu ne pripada.

Međutim, iza Obješenog se krije jedno dublje značenje. S obzirom da su mu noge neobično prekrižene i da mu je na nekim slikama glava okružena svjetlošću, tu nas se poziva da dobro razmislimo u kakvom smo odnosu. Obješeni želi da namjerno izokrenemo pogled, da promjenimo perspektivu kao kada se legne na pod, a noge se stave na kauč. Prostorija u kojoj se nalazimo poprima drugačije obrise. Vidimo je onakvom kakvom je nikada prije nismo gledali. Primjećujemo nove pukotine na zidu, malog pauka u kutu mada smo bili sigurni da smo taj dio očistili i luster koji će, čini se, pasti nam na glavu svakog momenta. Ta drugačija perspektiva može nam itekako pomoći da sami sebi pomognemo, da preduhitrimo izdaju, da pronađemo tajnog neprijatelja.

Obješeni je statična karta. Na njoj se ništa posebno ne događa. U kontekstu ljubavi to znači da prihvaćamo situaciju takva kakva je i ne mičemo se, ne pokušavamo je promjeniti. Osjećamo se vezanima, sputanima, bez moći. Spomenuto izokretanje stavova i mišljenja može odvesti do dublje spoznaje. Zaključak je najčešće takav da je potrebno napraviti nešto više, da se mora podnijeti određena žrtva kako bi se moglo u budućnosti uživati.

Kada ova karta izađe u otvaranju znači da ljubav neće cvjetati u narednom razdoblju. Morat će se čekati na pravu osobu. Ma koliko željeli požuriti život neće nam se dozvoliti da bude onako kako bi htjeli. Karta ukazuje na to da će se strpljenje morati trenirati. Može doći do odgode braka, zaruka, ulaska u vezu, ali i prekida veze ili razvoda. Bit ćemo kaotični i slabi. I zato će se morati čekati na bolji trenutak za razrješenje situacije.