Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Osmica pehara)

Osmica pehara

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Ključna riječ za ovu kartu je nemar u tarot špilu Svjetlost duše. Ovo je vrlo kompleksna karta koja na planu ljubavi radi pravi dar-mar. Prikaz je vrlo neobičan; pehari su povezani jedva vidljivim nitima. Vise bez neke logike. U jednom drugim špilu čovjek nastoji doći do uspravnih pehara, ali u zadnji tren odustaje. Razočarano se povlači i kreće na drugu stranu.

Ova karta predstavlja silna razočaranja koja se događaju u ljubavi. Za razliku od prethodne karte kod koje je dominirala osveta, ovdje toga nema. Osoba se tužno povlači, nastoji pronaći miran kutak da može polizati svoje rane. S obzirom da se kod nekih špilova pomrčina Sunca ili Mjeseca veže uz ovu kartu, može se na temelju ovog astronomskog i astrološkog fenomena zaključiti da ovdje duša doživljava pomrčinu. Sve je tamno, nema izlaza. Nitko nas ne voli, nikome nije stalo do naše dobrobiti, odnosi se svode na to da iskorištavaš ili budeš iskorišten.

Okretanje leđa peharima odnosno emocijama znači da se napušta neki ljubavni odnos. On više nema smisla osobi. Ovdje se napuštaju situacije koje više ne donose emotivno zadovoljstvo. Ponekad to doslovno znači odlazak iz doma gdje nas se maltretiralo, izlazak iz braka, izlazak iz veze i tome slično. S obzirom da se Saturn veže uz ovu kartu te ide kroz znak Riba, prošlost je veliki problem. Gore spomenute niti koje vežu pehare zapravo su emocije koje nas sputavaju da živimo svoj puni potencijal. Nešto nas stalno vuče unatrag prema događajima i povredama koje više ne igraju nikakvu bitnu ulogu u životu, ali koje su svejedno vrlo snažne. Ne daju nam mira pa se u sebi koprcamo kao ribe na suhom. Specifično je i to da se ovdje promjena sporo odvija. Saturn je u astrologiji gospodar vremena. Pošto se sporo kreće oko Sunca tako se i događaji sporo odvijaju. Ovdje je potrebna čitava vječnost da se osoba odluči za odlazak. Kako je nemar ključna riječ, osoba može biti neodgovorna prema samoj sebi tako što će se prepustiti stihiji pa može doslovno lutati od mjesta od mjesta u potrazi za idealnim gradom iako ideal, naravno, ne postoji.

Međutim, napuštanje ne donosi uvijek samo nezadovoljstvo. Da, pošto se napušta nešto uz što smo se vezali to izaziva strah od nepoznatoga, ali dugoročno donosi oslobođenje i istinsko uživanje u samom sebi i životu.

Kada se ova karta pojavi u otvaranju osobi će biti emotivno jako teško. Bit će tužna i vrlo utučena. Jako je bitno da sluša unutarnji glas odnosno intuiciju. To će joj biti kompas da sigurno dođe na odredište u olujnim vodama života.