Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Paž pehara)

Paz pehara

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

U tarotu je specifično da se dvorske karte (paževi, vitezovi, kraljice i kraljevi) mogu tumačiti na dva načina. Jedan je da karta doslovno predstavlja neku osobu, a drugi je da opisuje opća stanja i događaje kao i sve ostale karte. Ja ću se fokusirati na ovo drugo. Paž pehara je u tarotu Svjetlost duše prikazan jako mladom osobom koja stoji u kočiji pri čemu lagano drži uzde. Iza njega se nalazi veliko morsko plavetnilo. More je lagano valovito. U jednom drugom špilu paž u ruci drži pehar u kojem se nalazi riba. I riba i more simboliziraju osjećaje.

Sve dvorske karte koje pripadaju elementu vode jako su plodne. Pa tako ova karta s obzirom da predstavlja bebe, označava trudnoću. Ovdje se trudnoća uzima kao produkt ljubavi. Na drugom nivou karta je nezgodna po pitanju emocija jer sugerira da je osoba bila ozlijeđena i da sada treba nekako skupiti snagu u sebi da ponovno stane na noge. Treba se emotivno obnoviti. Da bi čovjek to postigao mora naučiti voljeti samoga sebe.

Paževi predstavljaju neku vrstu novoga početka. Slični su kartama koje nose broj jedan, ali kod jedinica iskustvo ne postoji, njega treba tek steći dok ovdje ipak postoji životno iskustvo. To znači da se ovdje život obnavlja, ali opterećeni smo životnim nedaćama. Osjećaje treba obnoviti, treba srcu dozvoliti da se ponovno otvori. Puno je lakše ovo napisati nego provesti u djelo. No, nije nemoguće.

Kao i svi ostali pehari i ova karta naglašava sanjarenje. Ono slatko, nerealno sanjarenje u kojem je sve moguće. Mada je realnost prečesto surova paž pehara govori o tome da se trebamo, a ponekad naprosto moramo opustiti i vidjeti gdje će nas unutarnji glas odvesti. Ova karta govori o intuiciji.

Kada se pojavi u otvaranju paž pehara nagovještava postepeno obnavljanje osjećaja. Malo po malo počet ćemo vjerovati svojoj nutrini. Puno će se kontemplirati. Preferirat će se mir. Uvijek treba gledati ne samo kontekst pitanja već i koliko je pitač star. Jer ako se radi o mladoj osobi tada karta najavljuje da će biti jako puno zavođenja. Osoba se mora čuvati da ne bi došlo do neželjene trudnoće. Paževi predstavljaju neiskustvo pa kod mladih osoba dovodi do strasti koja se može oteti kontroli. Ako je pitač starija, iskusnija osoba uživat će u društvu mladih ljudi. Romantičnost će biti naglašena. Osoba će se vraćati u prošlost, u svoju mladost i na neki način prihvatit će je najbolje što bude mogla.