Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Petica pehara)

Petica pehara

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Petica pehara jedna je od naugodnijih karti unutar malih arkana koje pripadaju elementu vode. U Svjetlosti duše prikazana je tamnim prizorom u kojem samo jedan pehar stoji uspravno zadržavajući tekućinu dok su ostala četiri razbacana; dva horizontalno, dva vertikalno. Ključna riječ je razočaranje. Drugdje prizor je još jadniji. Primjerice u jednom tarot špilu ovdje se radi o čovjeku koji želi doću do pehara, ali u zadnji tren se predomisli. Okreće leđa peharima te odlazi zguren i beskrajno tužan.

Očito je da petica pehara ne predstavlja neku veliku pozitivu. Ovdje je samoća jako naglašena. Čovjeka tište jake emocije poput razočaranja. Ovdje se osoba lako razočara u bračnog druga, očekivanja od prijatelja nisu ispunjena, a možda najgori osjećaj je razočaranost u samoga sebe. Život nije ono čemu se čovjek nadao. Jedino što se ovdje može učiniti je prihvatiti okrutnu realnost da se sami rađamo i sami umiremo. Ovdje nas nitko ne podržava niti mi imamo snagu da okolinu podržimo. Pravo je pitanje da li uopće zaslužujemo da budemo emotivno podržani i da li okolina zaslužuje našu podršku.

Kod ove karte nema laganja odnosno manipuliranja emocijama. Stvari su takve kakve jesu. Odnosi su takvi da ih se ne može promjeniti ma koliko se želi postići poboljšanje. Ipak, ova karta ima dobru stranu. Ovdje je osoba fer prema samoj sebi. Kao što sam već napisao, tu nema laganja, pretvaranja da će sve biti u redu, da smo voljeni i da mi druge volimo i trebamo. Petica pehara u sebi nosi okrutnost. Razočaranje koje se nosi duboko u srcu služi kako bi se istina ne samo spoznala već i prihvatila.

Ne čudi me što se ova karta u tarotu Svjetlost duše poistovjećuje s astrološkim Marsom u znaku Škorpiona. Inače, ovaj se planet u Škorpionu izvrsno osjeća, no svejedno u sebi nosi dozu tame. Ljudi koji su rođeni s ovakvom pozicijom Marsa najbolje uče preko stravičnih emotivnih povreda. Taman kada pomisle da su gotovi, da više ne mogu izdržati dižu se jači nego što su prije bili. Petica pehara satkana je upravo od ovakve energije. Nije sve izgubljeno, poraz još uvijek nije došao. Samo je potrebno zauzeti drugačiju poziciju, krenuti novim putem. Osoba je povrijeđena, pati, slaba je, ali jednom kada se oporavi, kada ponovno stane na svoje noge shvaća da je puno jača nego što je mislila. To je pouka petice pehara; preko boli do pobjede.

Kada se ova karta pojavi u otvaranju znači da će osoba biti usamljena, tužna i slaba. Slikovito rečeno, lizat će svoje rane. Tražit će načine da se oporavi od emotivnih udaraca. Dizat će vlastiti duh malo po malo. Uspjeh odnosno emotivno zadovoljstvo dolazi isključivo kroz borbu.