Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Šestica mačeva)

Tarot-i-ljubav-(Sestica-maceva)

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Šestica mačeva u tarotu Svjetlost duše prikazana je dosta neobično. Šest mačeva se nalazi u uspravnom položaju dok se iza njih nalaze oblici raznih dimenzija. Karta odiše hladnoćom i robotikom. Ne iznenađuje što je ključna riječ znanost. Drugdje ova je karta prikazana životnije. Primjerice, u jednom tarot špilu žena i dijete prelaze rijeku u čamcu dok su mačevi zabodeni u dno čamca. Prelaze rijeku koja je s jedne strane uzburkana, a s druge mirna. Žena je u takvom položaju da očito nema volje za životom.

I ovo je samo jedna u nizu karti koje pripadaju elementu zraka, a gdje nema puno priče o emocijama. Osjećaji su potisnuti, nebitni su. Zapravo ovdje se smatra da su upravo osjećaji krivi za nekvalitetan život kojim se živi. Šestica mačeva govori o tome da je potrebno odmaknuti se od srca i čim više se osloniti na razum. Žena i dijete koji nastoje doći do suprotne strane obale zapravo se žele odmaknuti od nezdrave situacije odnosno života koji ih uopće ne ispunjava. Ovo bi se moglo protumačiti kao bijeg, no naglasak je više na mudrom odustajanju.

Repovi iz prošlosti vrlo su prisutni kod ove karte. To može doslovno značiti da se odlazi iz braka, iz veze, od ljudi koji kradu energiju i koji su nas više puta ponizili. Odlazi se u nesigurnu budućnost. Šestica zraka sugerira da se čovjek treba što više osloniti na um. Potrebno je biti racionalan i donositi odluke na temelju proračunatih argumenata, a ne onoga što srce govori. Astrološka poveznica s ovom kartom je Merkur u znaku Vodenjaka. S obzirom da se Merkur odnosi na funkcioniranje uma, u saturnovom znaku naglašava se znanost, racio, sve što se može racionalno objasniti. U promišljanju ovdje se emocije odnosno intuicija uopće ne uzimaju u obzir. Stvari su takve kakve jesu i točka.

Kada se karta pojavi u otvaranju ukazuje na to da će pitač otići od neugodnih situacija. Kakvih točno ovisi o kontekstu pitanja. Sigurno je da će preuzeti rizik. Nevoljko će se odlučiti na ovaj korak, ali jednom kada krene neće biti zaustavljanja.