Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Trojka mačeva)

Tarot-i-ljubav-(Trojka-maceva)

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Trojka mačeva vrlo je neugodna karta kada se odnosi na emocije. Svjetlost duše ju prikazuje kao tri mača okrenuta prema dolje kao da nekoga ili nešto probadaju. Sve se događa u tami. Iza mačeva se nazire lubanja. U jednom drugom tarot špilu tri mača probadaju veliko, crveno srce. Očito je riječ o jako nesretnoj ljubavnoj priči. Svjetlost duše pridaje ovoj karti sljedeću ključnu riječ – očaj.

Trojka mačeva označava patnju koju su izazvali problemi u ljubavi. Ovdje se događa drama. Život se raspada jer je braku u kojega se puno vjerovalo došao kraj. Djevojka koju se voljelo do neba napustila je partnera i on sada razmišlja kako bi bilo najbolje da sebi oduzme život. Željelo se postati ocem, ali žena koja je ostala u drugom stanju donosi odluku da dijete pobaci. Ove i slične situacije sadržane su u ovoj karti. Ovdje nema milosti, oprosta ili nježnosti. Svjesno se nanosi jaka bol.

Ovo su trenuci kada čovjek ne vidi izlaz. Sve je tamno i sve se urotilo protiv njega. Kao da ga mačevi doslovno probadaju. Gdje god se okrene vidi samo tugu i očaj. Često se smrt veže uz ovu kartu. Netko tko je bio obožavan otišao je s ovoga svijeta pa se osoba osjeća napuštenom i nevoljenom. Ne prihvaća se činjenica da voljena osoba više nije tu. Čovjek je omamljen od boli. Izgubljen je, ne zna gdje bi otišao, kome da se obrati za pomoć.

Ovdje se često pojavljuje golemo razočaranje. Netko koga se istinski voljelo i cjenilo izdao je sve i svakoga. Preko toga se naprosto ne može prijeći. Nama se ne oprašta niti smo mi u stanju oprostiti drugima. Trojka mačeva opisuje teške svađe. Riječi koje su predstavljene mačevima probijaju srce odnosno osjećaje. Ovo su brutalni obračuni. Trojka zraka, kako ju se još naziva, prikazuje i suze. Plače se zbog rastanka, gubitka, izdaje ili razočaranja.

Karta se poistovjećuje s astrološkim Saturnom u znaku Vage. Mada Saturn obožava biti u ovom znaku on ipak kao veliki malefik donosi specifične probleme. U Vagi on ne oprašta. Puno razumijevanja pokazuje, ali kada shvati da ga se omalovažava druga strana za njega je mrtva. Povratka nema. Saturn u Vagi jedna je od najefektnijih pozicija za gaženje emocija. Ovdje se osjećaje abortira. Na njih se gleda kao na nešto suvišno i krajnje odbojno jer emocije, po Saturnu u Vagi, podrazumijevaju manipulaciju, a to treba odbaciti s gađenjem. Trojka mačeva podrazumijeva da smo i mi ti koji druge emotivno uništavamo.

U otvaranju označava to da neće biti pomirenja, suživota, skladnog braka niti oprosta.