Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Šestica pehara)

Sestica pehara

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Šestica pehara daleko je pozitivnija od prethodne karte. U Svjetlosti duše prikazano je šest pehara koji kao da lebde, kao da su bačeni dok iza njih dominira crvena boja, boja akcije. Ključni pojam je strast. Ovo je strast koja se bazira na emocijama. Ovdje se borimo za ono za što osjećamo da je ispravno. Intucija je vrlo bitna, ona nas ovdje navodi na pokret. Koliko je god kod prethodne karte dominirala melankolija, šestica pehara sugerira da takvog lošeg osjećaja više nema. Napokon znamo što želimo i spremni smo se boriti za osobu koju volimo.

U jednom drugom tarotu ova je karta nešto kompleksnije oslikana. Dječak daje buket cvijeća djevojčici pred grandioznom kućom. Pored je potok, a preko njega se pruža most. Čovjek sa štapom u ruci polako prelazi taj most. Djeca su sretna i zadovoljna, imaju lijepu odjeću. Šestica pehara znači da je srce na mjestu. Ovdje smo romantični, nije nam problem otvoriti srce i dati neki fini poklon. Pošto smo se prije borili sada uživamo u plodovima truda. Sretni smo s osobom s kojom smo u ljubavnoj vezi.

Kod ove karte čovjek nastoji prihvatiti vlastitu prošlost, nastoji izaći na kraj s traumama koje su se davno dogodile. Jednako tako, osoba može pomoći da se netko drugi zaliječi. Npr., ako ste izašli iz teškoga braka koji je ostavio neugodne posljedice na vašoj djeci, ova karta govori o tome da ste im u stanju pomoći. Možete ih zaštiti, pružiti im materijalnu sigurnost i ono najvažnije emotivnu stabilnost. I sami možete lako postati djetinjasti, opušteni i zaigrani.

U Svjetlosti duše ova se karta poistovjećuje sa Suncem u znaku Škorpiona. Sunce u ovom znaku je jedno od najzaigranijih u zodijaku, ali na jedan specifičan način. Naime, ono se voli vraćati u prošlost. Vodeni astrološki znakovi, a pogotovo Škorpion koji predstavlja najdublju tamu, obožavaju se stalno vraćati unatrag umjesto da idu unaprijed. To je zato jer ih nevidljive, ali snažne emotivne niti vežu uz prošle događaje. Toliko su vezani da imaju ozbiljnih problema živjeti sada i tu pa najčešće kao pokvarene ploče ponavljaju jedne te iste teme. Još ako su mrtvaci nekako u njih uključeni, tim bolje.

Kada se šestica pehara pojavi u otvaranju to znači da će se osoba dobro osjećati. Vjerojatno će se pojaviti stari prijatelj ili bivša ljubav što može dovesti do obnove veze. Karta sugerira da će odnosi unutar obitelji biti kvalitetni. Bit će puno međusobnog podržavanja i ohrabrivanja.