Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Smrt)

smrt

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Velika arkana Smrt je jedna od neugodnijih karti u cijelom tarotu, ali i jedna od najsnažnijih u smislu obećanja novoga početka. Smrt je karta koja se veže uz astrološkoga Saturna. Stoga je ovdje pojam vremena od velike važnosti. Svima nam je poznato da vrijeme neumoljivo mijenja ljude, stvari, životinje, drugim riječima sve što postoji i to na način da polako, ali sigurno prvo uništi, a tek onda odobri novi ciklus. Ova karta je uronjena u vrijeme odnosno u cikličko odvijanje života pa tako i ljubavi.

Ona poručuje da postoji vrijeme za sve; za ljubovanje, za brak, za seks, zavođenje, prijateljstva itd. No, upozorava da svemu tome dođe kraj i jako je važno da li smo toga svjesni odnosno koliko se dobro nosimo s tom činjenicom.

Vrijeme je zeznuta stvar. Ovu silu ne vidimo, ne čujemo, ne možemo je opipati, a opet je nevjerojatno moćna i toliko važna u oblikovanju naših života. Volim ovu kartu povezati s brakom odnosno s dijamantnim proslavama. Koliko je samo godina iza jednog takvog para, koliko uspona i padova, tragedije i komedije. A sve je trebalo nekako izdržati. I to je Smrt, ona testira našu izdržljivost odnosno izdržljivost naše ljubavi. Ljubav nije nešto što se dogodi i to je to, priča je završena, ne moram se više truditi. Smrt govori upravo o tome koliko smo predani da ljubav opstane. Ako nismo dovoljno uporni i iskreni brak će se raspasti, veza će umrijeti, ljubav će nestati.

Ova karta posjeduje još jednu stranu. Dakle, može se dogoditi da smo iskreni, da želimo da brak ili veza uspije i doista se trudimo samo da bi na kraju shvatili da je sve bilo uzaludno. Ako želimo sebi dobro, ako doista želimo ići naprijed tada je zaborav jedini način da se oslobodimo tereta. Razvod i/ili odlazak podrazumjevaju se.

Da, ova je karta depresivna. Ona ne obećava brda i doline. Za bolje sutra čovjek se stvarno mora potruditi i najčešće prije toga mora proći kroz čistu agoniju koja često traje godinama. Ne zaboravite da je Smrt usko vezana uz vrijeme.

Kada se pojavi u otvaranju najčešće označava dugi period velikih kriza. Čišćenje na ljubavnom planu bit će u igri. Smrt nagovještava odvajanje. Postepeno se izlazi iz negativne situacije. Mada se čini kao da neće nikada završiti ipak hoće jer sve je prolazno pa i najvećim mukama dođe kraj.