Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Pustinjak)

pustinjak

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Promatrano iz perspektive ljubavi Pustinjak doslovno znači samoizolaciju. Riječ je o karti koja ne podnosi vanjski svijet, sve te probleme i drame oko toga tko s kim ljubuje, da li je netko ljubomoran, da li netko nekoga vara itd. Pustinjaku se sve to gadi zato jer polazi od toga da u takvim aktivnostima nema smisla, nema dubine.

Ova karta najčešće je prikazana starim čovjekom koji tapka po mraku. Nešto traži sa svojim štapom. Služi se svjetiljkom. Ovaj, na prvi pogled neugodan hod u tami, ima svoj smisao. To smo mi koji se povlačimo u sebe kada nam je svega dosta. Kada više nemamo volju da se suočavamo s jednim te istim glupavim sadržajima. Potreban nam je mir i što je posebno važno moramo u sebi pronaći mudrost koja će nam biti od velike pomoći u budućnosti.

Pronalaženje mudrosti nije lagan zadatak. Mudri zaključci do kojih dođemo drugim se ljudima mogu činiti promašenim slučajem. I mi možemo o drugima tako misliti. Dakle, ovo je proces u kojem nema pravila. Prepušteni smo sami sebi i svojoj osami. Izolacija ponekad može trajati godinama. Mi se u tom periodu možemo kretati među ljudima, možemo ostavljati dojam da je sve u redu, ali duboko u sebi znat ćemo da nismo svoji na svome, da nam treba još vremena da shvatimo što je to što tražimo u ljubavi odnosno odnosima.

Pustinjak je odlična karta za introspekciju. Ovdje se najčešće puno priča sa samim sobom i to je jako ljekovito. Priznaju se vlastite greške, ne pristaje se više na plitke razgovore kao niti na ucjene u prijateljskim ili nekim drugim odnosima. Reagira se na okolinu drugačije; ozbiljnije, trezvenije, analitično, “starački”. Ovdje se zapravo odvija priprema na skok, na ozbiljnu vezu. Bez rada na samom sebi neće se moći prepoznati kvalitetnu osobu kada za to dođe vrijeme. Ljubavi se prilazi opreznije i mudrije. Najčešće ljudi u ovakvo stanje upadaju tek nakon silnih povreda. Boravak u samonametnutoj izolaciji je gadan, ali dugoročno isplativ.

U otvaranju ova karta može označiti ulazak u stabilnu i čvrstu vezu često sa starijim muškarcem, ali samo ako okolne karte to podržavaju. Najčešće, upravo je suprotno. Slijedi dugi period samoće. Ljubavi i srodne duše nigdje na vidiku. Pustinjak poziva na samožrtvovanje ako se želi dobiti nešto kvalitetno.