Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Pravda)

prvada

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Velika arkana Pravda vrlo je ljubopitljiva karta. Često ju se povezuje s astrološkim Saturnom u znaku Vage. Pravda je suštinski izuzetno zainteresirana za sve vrste ljubavnih odnosa pogotovo za brak. U nekim tarot špilovima je prikazana tetom koja sjedi na stolici. U jednoj ruci drži mač, a u drugoj vagu. Oči su joj sklopljene što znači da ozbiljno razmišlja. Prizor odiše hladnoćom.

Očito je da se radi o osobi koja donosi sud o drugom čovjeku i uopće odnosu na temelju ozbiljnih argumenata. Promatrano u kontekstu ljubavi Pravda je neugodna karta. Kod nje nema srcedrapetaljnih izljeva nježnosti, nema zabluda, emotivnih manipulacija, rezanja žila zato što nas netko ne voli. Ovdje prevladava proračunata energija. Pravda govori o tome da svi mi u jednom momentu želimo znati na čemu stojimo u odnosu. Mjerimo argumente i dopalo nam se to ili ne moramo donijeti zaključak. Dakle, da li nam se isplati biti u odnosu ili ne. Pravda ne tolerira polovična rješenja. Ona poziva na uvođenje reda u odnos pa makar to značilo prekidanje odnosa.

S jedne strane to je pozitivno jer ako brak ili neki drugi ljubavni odnos više nema smisla tada je mudrije razdvojiti se. Naravno, to mnogim ljudima iz ovih ili onih razloga teško pada. Pravda je neugodna jer predstavlja one situacije u životu u kojima moramo pogledati istini u oči te pravedno prosuditi. Da se razumijemo, ona ne podrazumjeva isključivo situacije u kojima mi upiremo prstom u druge već i obrnuto. A jedno od najtežih iskustava koje čovjek može u životu proći tiče se suočavanja sa samim sobom. Jedna stara kineska poslovica kaže: “Pobijediti sebe isto je što i pobijediti tisuću vojnika.”

Pravda uvijek poziva na odgovornost! Pogotovo u ljubavi, mora se trenirati odgovornost prema sebi i drugima. Ova karta ozbiljno pristupa braku. Brak se naprosto mora temeljiti na odnosu u kojem su ljudi jednaki. Podrazumjeva se da je spomenuta jednakost utopija. Poanta je u tome da se postigne što viši stupanj jednakosti. A ne da se odnos bazira na iskorištavanju, totalnoj podčinjenosti itd.

Kada Pravda izađe u otvaranju nagovještava da se će se neki odnos ozbiljno analizirati. Poziva sve strane na suzdržanost i kompromis. Ako toga ne bude odnos će se raspasti s nesagledivim posljedicama.