Okultni tarot

Okultni tarot

Spomenuli smo na više mjesta kako se špilovi tarot karata dijele na tri glavna: klasični, okultni i privatizirani. O klasičnom i privatiziranom smo pisali pa se ovaj put bavimo špilovima karata koji spadaju među okultne. To su

  • Etteillin tarot objavljen je 1783. godine i dio je egipatsko – ciganskog tarota;
  • tarot Zlatne Zore;
  • tarot Arthura Edwarda Waitea
  • Crowleyjev tarot

Etteillin Tarot je objavljen  1783. godine i dio je egipatsko – ciganskog tarota. Etteilla, pravim imenom Jean-Baptiste Alliette rođen je 1738. godine u Parizu i živio je do 1791. Bio je francuski okultist kojeg se i danas smatra zaslužnim za popularizaciju karata, točnije tarot karata u svrhe ezoterije. Godine 1770. objavio je knjigu “Etteilla ili način kako da se zabavite uz špil igračkih karata” (Etteilla, ou manière de se récréer avec un jeu de cartes). Tu je knjigu posvetio gatanju pomoću igračkih karata, da bi 1785. izdao i svoje drugo djelo, “Kako se zabaviti sa špilom karata zvanih tarot” (Manière de se récréer avec le jeu de cartes nomées Tarots). Inače je bio frizer u Parizu a svim je kartama dodao vlastiti simbolizam zasnovan na njegovoj okultnoj doktrini. Njegov špil često nazivamo i egipatsko- ciganskim tarotom.

Špil Zlatna zora je red osnovana 1887.godine u Engleskoj. Imao je velik utjecaj na razvoj okultizma, pogotovo u Europi u 20.stoljeću , a po njegovu je ukidanju nastalo više sljedbenika od kojih neki djeluju i danas. Ovaj se špil razlikuje od drugih najviše po kartama Lude (koja je prikazana kao golo dijete koje na uzici drži sivog vuka), Smrti (koju predstavlja goruća zmija s ptičjom glavom), te karti Ljubavnika gdje vidimo grčki antički lik Perzeja kako oslobađa Andromedu od zmaja.

Tarot Arthura Edwarda Waitea nastao je 1910. godine a naslikala ga je Pamela Colman Smith. Waite je dao oslikati i male arkane što do tada nije bio običaj i tako je prekinuta sličnost malih arkana s običnim igraćim kartama. Waite se stvarajući ovaj špil vodio za svojim znanjem o hermetizmu, alkemiji i sl. Zamijenio je mjesto kartama Snaga i Pravda. Većina modernih špilova inspirirana su pravo Waiteovim karata.

Crowleyjev tarot potječe od Aleistera Crowleya, inače  najslavnijeg okultista novoga doba. Špil mu je oslikala umjetnica Frieda Harris a njegov je tarot poznat po bogatstvu simbolima različitih kultura, s tim da su svi prikazi u njemu podosta različiti od prikaza u klasičnim tarot špilovima.