Tarot i ljubav – značenje pojedine karte (Mjesec)

Mjesec

U seriji tekstova posvetit ću pažnju svakoj pojedinoj karti u kontekstu ljubavi. Što svaka od njih znači, što nagovještavaju, kakve tajne kriju u svojoj simbolici, to su pitanja na koja ću dati odgovore. Ljubav kao jedna od najjačih sila u univerzumu zaslužuje, po mom skromnom mišljenju, znatnu pažnju. Kod tarota je zanimljivo da svaka karta može predstavljati ljubav odnosno jedan njezin dio.

Velika arkana Mjesec jedna je od najdestruktivnijih karti unutar tarota. Prikaza ove karte ima jako puno. Najčešće prisutna su dva tornja koja predstavljaju našu unutarnju rascjepkanost. To je naš um odnosno racionalni dio nas i naše emocije ili nesvjesni dio nas. Spojiti ovo dvoje odnosno funkcionirati kao zdrava, izbalansirana osoba nije lako postići. To dovodi do različitih poremećaja koji najčešće nisu vidljivi okolini.

S obzirom da neki majstori tarota ovu kartu nazivaju tamnom noći duše, u kontekstu ljubavi može ju se promatrati kao vrlo negativnu kartu jer ovdje smo naprosto polu ludi zbog kaotičnog braka ili ljubavne veze. Ovdje doista nitko ne zna tko pije, a tko plaća. Zbog problema na ljubavnom planu ova karta sugerira da doista možemo izgubiti dodir sa stvarnošću na način da obolimo, ali i da se prepustimo raznim porocima. Po mom iskustvu Mjesec najčešće donosi probleme s alkoholom, nešto rjeđe s drogom odnosno lijekovima.

Također, Mjesec kod pitanja koja se tiču ljubavi govori o dvjema krajnostima. Ili u životu ima previše ljubavi ili premalo. Možda čudno zvuči, ali previše emocije dovodi do ekstremne osjetljivosti i razdražljivosti kao i do gušenja. Čovjek ovdje ne može biti svoj. Teško dolazi do svoga pravog JA. S druge strane, Mjesec predstavlja energiju koja jako zatvara. Za posljedicu to može dovesti do totalnog izostanka ljubavi i nježnosti zbog čega osoba postaje ekstremno ljubomorna na one koji to imaju.

Mjesec govori i o nesretnim ljubavima. To je ljubav prema muškarcu koji je zauzet, prema ženi koja je trudna s drugom osobom, a u slučaju teže poremećenosti to je prevelika ljubav prema bratu ili sestri ili nekom drugom članu obitelji. Ovo su tajne čije bi otkrivanje dovelo do smaka nečijeg svijeta. Mjesec je nezgodna karta pošto priča o našim stravičnim iluzijama.

Jedina stvar za koju se može reći da je kod ove karte pozitivna odnosi se na to da moramo s vremena na vrijeme ući duboko u sebe, susresti se sa sjenkom. Kod ljubavi ovo je gadno iskustvo jer se suočavamo sa sadržajima kao što je izdaja, laž, samozavaravanje, neimanje osjećaja, odbačenost i tome slično. No, nagrada je enormna jednom kada se prođe kroz taj mračni tunel; sreća i zadovoljstvo.