Tri osnovna kupa tarot karata

Tri osnovna kupa tarot karata

Tarot je posebna metoda proricanja budućnosti koju treba shvatiti kao vodič za rješavanje problema. Ne kažu uzalud tarot majstori da ono što je u tarot kartama zapisano, nije izgubljeno. Iza tarota krije se jedinstvena garnitura karata koja se sastoji od 78 karata. Uz 22 slikovne karte Velike Arkane, tarot uključuje 56 karata koje se svrstavaju u Malu Arkanu. Te su TAROT KARTE povezane sa životom ljudi i događajima koji su ih obilježili. U njima se vidi nečija sudbina, ali one ujedno pružaju smjernice za rješavanje problema u kojima se pojedinac našao.

Špil od 78 karata u upotrebi je od 15. stoljeća, a prvotno se koristio u kartaškim igrama kao što je tarok. Postoji više različitih stilova karata, a najpopularniji među njima su egipatski, ciganski i francuski i jer su najsličniji izvornim kartama. Osim toga, razlikuje se i tri osnovna kupa karata: klasični tarot, privatizirani špil i okultni tarot.

Klasični tarot

U najznačajnije klasične kupove karata ubrajaju se stari firentinski minchiate, Manatijev tarot, Tarot de Marseille, stari švicarski tarot i Gringonneurov tarot. U starom firentinskom minchiateu prikazani su klasični kršćanski prikazi, elementi vatre i vode te znakovi zodijaka. Autor i vrijeme nastanka ovih tarot karata nisu poznati.

Manatijev tarot ili stari sicilijanski tarot nastao je sredinom 15. stoljeća i sastoji se od 50 karata raspoređenih u pet skupina. Na prikazima su kršćanske vrijednosti, muze i astrološki planeti.

Tarot de Marseille nastao je tijekom 18. stoljeća i jedan je od najizvornijih tarot špilova. O njegovoj vrijednosti svjedoče brojni drugi tarot špilovi nastali po njegovom uzoru.

U starom švicarskom tarotu prikazi svećenika na kartama zamijenjeni su drugim simbolima poput Junone i Jupitera.  Crkva nije dozvoljavala da se svećenici prikazuje na kartama pa su se autori trebali drugačije snaći.

Gringonneurov tarot je nastao krajem 14. stoljeća, no točan datum nije potvrđen. Njegov je autor francuski astrolog Jacques Gringonneur. Tarot karte su pohranjene u francuskoj Narodnoj biblioteci.

Privatizirani špil

U privatizirani špil spadaju Viscontijev tarot i tarot karte Salvadora Dalija. Viscontijev špil nastao je početkom 15. stoljeća, a oslikao ga je talijanski slikar Bonifacio Bembo. Na tarot kartama nalaze se i brojni članovi obitelji Visconte.

Tarot karte Salvadora Dalija posebne su po tome što je umjesto maga na prvoj arkani slikar naslikao samoga sebe.

Okultni tarot

Najveći broj špilova tarota pripada kategoriji okultnih špilova, a među njima su najpoznatiji Etteillin tarot, tarot Zlatne zore, tarot Arthura Edwarda Waitea i Crowleyjev tarot.

Etteillin špil objavio je francuski frizer Alliettea 1783. godine. Etteilla je svim kartama dodao vlastiti simbolizam, a njegov se špil danas često naziva egipatsko-ciganskim tarotom.

Zlatna zora osnovana je 1887. godine u Velikoj Britaniji i je jedna od najpoznatijih nehermetičkih skupina novog doba koja se bavi izučavanjem astrologije i tarota.

Tarot Arthura Edwarda Waitea potječe iz 1910. godine. Waite je dao oslikati i male arkane što do tada nije bio običaj i tu je nestala sličnost malih arkana s običnim igraćim kartama.

Crowley tarot oslikala je Frieda Harris. Tarot je bogat simbolima različitih kultura i uvelike se razlikuje od klasičnih špilova tarot karata.