Vodič kroz tarot za idiote

Vodič kroz tarot za idiote

Luda označava da se idiot rađa, on se ne stvara. Slika Čarobnjaka pokazuje idiota koji već sada, na početku svoga postojanja misli da je ovladao svim silama koje postoje na kugli zemaljskoj pa se znatiželjno igra s oštrim mačevima, prevrće pehare, razbacuje štapove i idiotski troši novčiće. Preko Vrhovne svećenice idiot pokušava shvatiti da u životu nije sve crno ili bijelo. To mu ne polazi za rukom, ta ipak je idiot. Zato idiot dolazi na ideju da netko drugi kao što je mama (Carica) odlučuje umjesto njega. Ali to je kratkog vjeka trajanja jer se idiot sada želi osamostaliti, želi postati netko i nešto, jak i odlučan baš poput tate (Car). O precjenjivanju vlastitih snaga ne treba govoriti. Pošto mu mama i tata nisu bili od pomoći idiot se okreće novom autoritetu (Papa). Njegov zakržljali mozak nekako shvaća da popovi bježe od njega.

I tako luda nastavlja lutati kroz život. Za divno čudo nailazi na partnericu (Ljubavnici). Pošto mu se to osladilo učestalo je varao. Jednoj je napravio dijete, idiota 2.0. Da bi zadivio dame kupio je dobar auto (Kočija). Kada je došao trenutak da odnos digne na viši nivo (Pravda), on odabire auto. Radi toga mali idiot završava u samoći (Pustinjak). Mada mu je teško jer mu nedostaje da druge ljude čini budalama, on ide dalje uvjeren da je ultimativna sreća tu iza ugla (Kolo sreće). Idiotu je ego narastao, jači je nego ikada (Snaga)! Vara, mulja, laže, obmanjuje i time je ponosan (Obješeni). Malo po malo idiot se susreće s posljedicama svoga dosadašnjeg djelovanja. Osjeća da mu vrijeme ne ide na ruku (Smrt).

Nastoji se smiriti, daje sve od sebe da preko pilećeg mozga shvati što mu život poručuje. Nastoji se otvoriti višim sferama postojanja. Čak i na jogu kreće. Duboko udiše i izdiše, ali idiotizam je jak (Ravnoteža). Zaključuje da njemu ne treba mir već nemir. Osjetio je božju prisutnost duboko u svom biću koja mu je šapnula da mu treba još seksa, ucjena, iznuda, da mora uspostaviti kontrolu nad drugima želi li sam sebi pomoći. Jer jedino uništavajući druge idiot raste i razvija se (Vrag). Taman kada je pomislio da je na vrhu svijeta događa se katastrofa i on gubi sve što je stvorio (Kula). Osiromašen, sam i izgubljen nada se da postoji neko bolje sutra, rajski vrt koji čeka samo na njega (Zvijezda). Kroz muku njegov zakržljali mozak shvaća da nema rajskoga vrta. Depresivan i lud okreće se piću i medikamentima (Mjesec). Nakon što je izašao iz bolnice luđi nego što je prije bio zaključuje da mu ništa ne treba osim cvijeća i sunčeve topline (Sunce). Pred kraj svoje jadne egzistencije analizira svoje postupke. Za sve krivi druge i okolinu odnosno društveni poredak (Suđenje). Idiot umire i na trenutak prestaje biti to što je bio samo da bi se par trenutaka kasnije ponovno rodio, u drugom gradu i zemlji, s drugim imenom, ali s istom titulom idiota (Univerzum).